Με τη σημαντική συμφωνία, την οποία ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, και αφορά την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκίνησε τη συνέντευξή του OT FORUM, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos.

«Το πρωί ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό. Πρόκειται για το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει Σκοτία και Αγγλία» υπογράμμισε κάνοντας λόγο για ένα τεράστιο έργο συνολικής αξίας 2,5 δισ. στερλινών, εκ των οποίων η Mytilineos με την GE Vernova έχουμε αναλάβει σύμβαση ύψους 1 δισ. λιρών.

Ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον όμιλο, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο εξωτερικό: «Το 70%-80% των πωλήσεών μας είναι στο εξωτερικό».

Γεωπολιτική

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, τη χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη: «Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, εκτός από κάποιους κατ’ επάγγελμα εθνικιστές»

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε πολύ μεγάλη δύναμη στη περιοχή, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο», ανέφερε, τονίζοντας ότι τα χρόνια που ο Ερντογάν είναι στην εξουσία δεν έχουμε σημαντικές εντάσεις, με εξαίρεση ίσως κάποια γεγονότα, όπως τα Ίμια ή ο Έβρος.

Οι προοπτικές για το 2ο24

Αναφερόμενος στις προοπτικές για το επόμενο έτος, τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας κάποιες εξελίξεις που μπορεί να καθορίσουν τη μοίρα του κόσμου ολόκληρου. Αφενός είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, το αποτέλεσμα  των οποίων αναμένεται με τρομακτικό ενδιαφέρον και αφετέρου οι ευρωεκλογές, που δεν είναι πια μια τυπική διαδικασία: «Πολλοί θα εκπλαγούν κακώς από το αποτέλεσμα. Οι πολιτικοί και η πολιτική δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και ο κόσμος θα το δείξει αυτό. Το αποτέλεσμα μπορεί να καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και δύο ανοικτά μέτωπα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ουδείς μπορεί να προδικάσει την έκβασή του,  αλλά και της διαμάχη στη Μέση Ανατολή που συνεχίζεται.

Αναφορικά με τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι «η προεδρία Τραμπ είχε πολλές ιδιαιτερότητες. Αλλαξε τον πλανήτη σε πολλά πράγματα. Ο Τραμπ είχε αρχίσει να προετοιμάζει την έξοδο των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και ίσως τον ΟΗΕ. Αν υλοποιηθούν αυτά σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί, ειδικά στην Ευρώπη που είχε συνηθίσει να περνά με “τσάμπα” ασφάλεια από τις ΗΠΑ και φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία. Κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς και τα δύο».

«Η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αδυναμία της να κινηθεί επί δεκαετίες», συμπλήρωσε.

Η μάχη στις Βρυξέλλες

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη μαραθώνια συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής κορυφαίων εργοδοτικών σωματείων, κυρίως της ενεργοβόρας βιομηχανίας, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και υπεύθυνο για την «Πράσινη Συμφωνία», Μάρος Σέφκοβιτς: «Το αποτέλεσμα ήταν μηδέν. Τζάμπα επτά ώρες. Η Ευρώπη είναι κολλημένη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανακαλυφθεί απαρχής από μηδενική βάση. Ο τρόπος με τον οποίο διοικείται από ασθενείς κυβερνήσεις κρατών… Οι ηγέτες μας έχουν τελειώσει, δεν έχουμε πια μία Μέρκελ ή έναν Ντράγκι. Μας λείπουν πολύ».

Επίσης, αναφέρθηκε και στο γραφειοκρατικό κράτος στις Βρυξέλλες, «που αποφασίζει για τα πάντα, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Διορίζεται κάθε πέντε χρόνια. Αυτό το μοντέλο πρέπει να τελειώνει». Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε επίσης, ότι το ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να γίνει ένα «κοινοβούλιο αρίστων», όπου το κάθε κόμμα θα στέλνει τα καλύτερα στελέχη του.

Ακριβή ενέργεια

«Εκτός από τα εγγενή προβλήματα της Ευρώπης, η ΕΕ έχει και το μεγάλο πρόβλημα της ακριβής ενέργειας. Δεν μπορεί να συναγωνιστεί ούτε τις ΗΠΑ, που έχουν πάμφθηνη  ενέργεια, ούτε την Κίνα που έχει άφθονο κάρβουνο» ανέφερε και επέκρινε τις Βρυξέλλες λέγοντας: «Στην Ευρώπη εκπέμπουμε το 8% των ρύπων παγκοσμίως, και το θεωρούμε λες και είναι δικό μας πρόβλημα. Πάμε να κάνουμε το 8%, 4% στραγγαλίζοντας τη βιομηχανία».

Πολιτική κατάσταση

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μυτιληναίος είπε: «Όσοι υποτίμησαν τον Μητσοτάκη το 2016, νομίζω ότι το έχουν μετανιώσει πολύ πικρά.  Απέδειξε, και το το λέω με υπερηφάνεια σαν Έλληνα, ότι όχι απλώς μπορούσε, αλλά ήταν πολύ πιο έτοιμος από όσο πίστευαν. Έχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας, για αυτό και τα πάμε καλύτερα από άλλες χώρες».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η έλλειψη αντιπολίτευσης προκαλεί μια μονοκρατορία, που δεν είναι καλή για τη δημοκρατία: «Θλίβομαι σας Έλληνας που δεν υπάρχει μια  αξιόλογη αντιπολίτευση»

Ηλεκτρική ενέργεια

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στη εικόνα που υπάρχει στη χώρας μας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες δεν βοηθά την κατάσταση: «Είμαστε υπέρ του consolidation της αγοράς. Να υπάρχουν 3,4 το πολύ πέντε εταιρείες που θα έχουν κρίσιμο οικονομικό μέγεθος για να μπορούξ να σταθούν».

Μιλώντας για τα χρωματιστά τιμολόγια, είπε ότι αδικούμε «τον κ. Σκυλακάκη», προσθέτοντας ότι τα χρώματα δόθηκαν για να γίνουν πιο εύκολα αναγνωρίσιμα από τον κόσμο: «Δεν είναι και τόσο δύσκολο να τα καταλάβει κανείς».

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, οι οποίες πλέον καταργούνται, διευκρίνισε ότι έχουν στοιχίσει στις εταιρείες, αλλά και στη διυλιστήρια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πήγαν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης: Τα περισσότερα χρήματα για να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες, δόθηκαν από τις επιχειρήσεις. Έτσι έπρεπε να γίνει, κι έτσι έγινε».

Ελληνική οικονομία

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην π0ρεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι ο τουρισμός επανεκκίνησε μετά την πανδημία με πανηγυρικό και πολύ ουσιαστικό για το σύνολο της οικονομίας, τρόπο.

Τόνισε ότι η βιομηχανία ταλανίζεται πάρα πολύ από προβλήματα όπως είναι κυρίως το ενεργειακό κόστος, αλλά και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού: «Ωστόσο, στέκεται καλά στον διεθνή ανταγωνισμό. Οι εξαγορές μας πάνε καλά».

«Για τα ενεργειακά σχέδια που υπάρχουν στην Ελλάδα, και αυτά που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και απαιτούν μεγάλες επενδύσεις, και ήδη δρομολογούνται, τα αποτέλεσμα  ήδη φαίνονται. Το εμβληματικό έργο FSRU της Αλεξανδρούπολης θα αρχίσει τη λειτουργία καθιερώνοντας την Ελλάδα ως ενεργειακό κέντρο».

Κατασκευές

Μιλώντας για τις κατασκευές, είπε ότι είναι ένας τομέας που απασχολεί πολύ τον πρωθυπουργό, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι έχουν δοθεί επί  πρωθυπουργίας του σχεδόν 15 δισ. ευρώ για έργα όλων των ειδών -δημόσια, παραχωρήσει, ΣΔΙΤ- , αλλά η πλειοψηφία είναι κολλημένα. Υπογράμμισε δε ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος είναι η έλλειψη περίπου 200.000 εργαζομένων αλλά και τα θέματα ρευστότητας

Διαγωνισμός ΒΟΑΚ

Για τον διαγωνισμό για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) είπε ότι ο όμιλος Mytilineοs συμμετέχει με τον Ελλάκτωρ: «Δώσαμε μια πολύ καλά μελετημένη προσφορά, με ανταγωνιστική τιμή, και περιμένουμε να ανοίξουν οι προσφορές».

Αισιόδοξος για την Ελλάδα

Κληθείς τέλος, να σχολιάσει τις προοπτικές για τη νέα χρονιά ο κ. Μυτιληναίος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Δεν είμαι αισιόδοξος για την Ευρώπη. Είμαι όμως, αισιόδοξος για την Ελλάδα. Κι έχει ενδιαφέρον ότι οι προοπτικές,  σύμφωνα με πολλούς αναλυτές της Νότιας Ευρώπης είναι καλύτερες από αυτές της Βόρειας Ευρώπης».