Επί τη ευκαιρία της επετείου της άλωσης ο πολύ γνωστός Τούρκος ιστορικός, İlber Ortaylı, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση στοχεύοντας να αλλάξει κάποια ιστορικά δεδομένα σχετικά με αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός της άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Τα δυο κύρια στοιχεία της παρέμβασης του, που ενδιαφέρουν τον ελληνισμό της ανατολής και όχι μόνο, είναι ότι πρώτο η Κωνσταντινούπολη ποτέ δεν ανέρρωσε από την κατάληψη της από τους σταυροφόρους το 1204 και το δεύτερο, ότι οι λεηλασίες των σταυροφόρων ήταν πολύ πιο άγριες από το πλιάτσικο των Οθωμανών όταν μπήκαν στην Πόλη.

 

Σύμφωνα με τον İlber Ortaylı, οι σταυροφόροι μετά τις λεηλασίες που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της Πόλης, είχαν εισβάλλει μέσα στους ναούς που τους βεβήλωσαν και στη συνέχεια έκλεψαν πολλά πολύτιμα αντικείμενα και ιερά σκηνώματα και τα μετέφεραν στην Δύση.

Στην συνέχεια, αν και η Πόλη απελευθερώθηκε από τον αυτοκράτορα της Νίκαιας, ο  «κατήφορος» που είχε πάρει μετά τα καίρια πλήγματα που είχε δεχτεί από τους δυτικούς σταυροφόρους ήταν άνευ ίασης. Το μεγαλύτερο μέρος της Πόλης έμεινε από τότε ακατοίκητο και έρημο, πόλοι ναοί ήταν εγκαταλειμμένοι, όπως ο περίφημος ναός των Αγίων Αποστόλων, ενώ ο πληθυσμός είχε συρρικνωθεί χωρίς ποτέ από τότε να μπορέσει να ξαναγίνει όπως ήταν πριν από την κατάληψη από τους σταυροφόρους.

Παράλληλα το Βατικανό έπαιζε με την αγωνία των βυζαντινών ότι δήθεν θα τους βοηθούσε κατά των Οθωμανών, αλλά στην πραγματικότητα ήθελε να τους ταπεινώσει και να τους υποδουλώσει ολοκληρωτικά.

Ο Τούρκος ιστορικός αμφισβητεί και το γεγονός ότι ο Μωάμεθ πέρασε δια ξηράς μέσα στον Κεράτιο πάνω από 70 πλοία του στόλου του και όπως υποστηρίζει, αφ’ ενός ο Μωάμεθ δεν διέθετε τέτοιο στόλο, αφ’ έτερου δεν είχε τις δυνατότητες να κάνει αυτό το εγχείρημα.

Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις απόψεις μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γεγονός είναι ότι ενισχύουν εκείνους που υποστήριξαν από τότε ότι η άλωση έγινε με θέλημα Θεού για να διασωθεί η Ρωμιοσύνη που πραγματικά επέζησε, ενώ αν οι δυτικοί επικρατούσαν δεν θα υπήρχε σήμερα τίποτα που να την θυμίζει.

Αναρωτιόμαστε.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΠΗΓΗ