Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. «Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τις παραγωγικές δυνάμεις να προσέλθουν σ’ έναν διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας «παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις». «Αυτές τις ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός θέτοντας ως προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι «σήμερα το αίτημα μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και το εθνικό σχέδιο ριζικών αλλαγών παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν σε όλους μας ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε και οφείλουμε να το επανασχεδιάσουμε εάν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Ταυτόχρονα ζήτησε από την άλλη πλευρά, αυτή των δανειστών «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές με αξιώσεις». «Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτή τη λύση» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε την ανάγκη «η Ελλάδα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές ώστε μετά το 2017 να βγούμε στις αγορές και να χρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς τον επίσημο τομέα». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πάντως πως η λύση η οποία προτάθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις πράγμα το οποίο αναγνωρίστηκε, όπως είπε, από πολλούς εταίρους μας.
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή την καθαρή λύση.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει μια καθαρή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όλων. Παράλληλα προανήγγειλε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% και συμπλήρωσε ότι «εισάγουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλα μαζί θα διοχετεύσουν ρευστότητα πάνω από 3 δισ. ευρώ».
Πηγή:http://www.koutipandoras.gr