«Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τα στοιχεία είναι η τεράστια σημασία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό. Ήταν ένα ζήτημα που δίχασε στην πανδημία, χωριστήκαμε σε εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές, τσακωθήκαμε, χαλάσαμε τις καρδιές μας» είπε αρχικά σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην ενημέρωση για την COVID-19 και τις ιώσεις.

«Το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εμβόλιο από αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης και μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την απόσυρση των προστίμων που επιβλήθηκαν στους ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας.

«Τείνουμε κλάδο ελαίας» είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας: «Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι αλλά είναι σημαντικό για την υγεία μας. Δεν θα μετράμε δόσεις, όπως κάναμε την εποχή της πανδημίας. Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Τα στοιχεία εμβολιασμού δεν έχουν πάει τόσο χάλια όσο είπαν κάποιοι αλλά φιλοδοξούμε να πάει ακόμα καλύτερα».

Το υπουργείο Υγείας, όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πείσει για την αξία για τη δημόσια υγεία να κάνει κάποιος το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. «Θα σκεφτούμε όλους τους τρόπους για να φτάσει σε όλους το εμβόλιο» τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό, ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους… Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια όπως και για το εμβόλιο της γρίπης, αν είναι δυνατόν και τα φαρμακεία, κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί».

Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα και έχουν εμβολιαστει 210.000 πολίτες για COVID-19, ενώ έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού. Όπως τόνισε, παρουσιάζεται αύξηση χαρακτηρίζοντας τους γιατρούς «το καλύτερο κανάλι ενημέρωσης του πληθυσμού».

Σχετικά με τη γρίπη, έχει εμβολιαστεί το 60% των άνω των 60 ετών.

«Τα δεδομένα όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες του κορωνοϊού δεν είναι ανησυχητικά» εξήγησε, από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ & καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που καταγράφεται η πορεία της COVID-19 πλέον και τονίζοντας ότι, παρά την αύξηση των τελευταίων ημερών στις εισαγωγές και στους θανάτους, μειώθηκαν οι διασωληνώσεις ενώ τα δεδομένα είναι σαφώς μειωμένα από την αντίστοιχη περίοδο του 2022-23.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου μίλησε για μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε απλές κλίνες που παρουσιάζει σημεία αποκλιμάκωσης. Χθες Τρίτη για πρώτη φορά έγιναν περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές. Επίσης, οι αιτήσεις για χορήγηση αντιικής θεραπείας παρουσιάζουν μείωση. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτυπώνονται στους νοσηλευόμενους σε κλίνες ΜΕΘ και, όπως είπε η κυρία Κοτανίδου, σε 90 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι από τους 1.028 ανθρώπους που πέθαναν από κορωνοϊό από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, μόνο οι 2 ήταν εμβολιασμένοι. Από τους 12 που έχασαν τη ζωή τους λόγω γρίπης, μόνο ένας ήταν εμβολιασμένος ενώ από τους 49 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, μόνο οι 2 ήταν εμβολιασμένοι.

«Διαπιστώνεται, έτσι, ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδούλου.

«Η σύστασή μας είναι στους κλειστούς χώρους, ο κόσμος να φοράει μάσκα», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.