Περισσότερους από 1.200 εργαζομένους σε διεθνή κλίμακα για την καταπολέμηση περιεχομένου που θεωρείται προσβλητικό και την τήρηση της πολιτικής της έκανε η εταιρεία X (πρώην Twitter), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη από τον εποπτικό φορέα του διαδικτύου στην Αυστραλία.
Ο φορέας eSafety κάνει λόγο για «βαθιές περικοπές» και παρατηρεί πως το ότι αποκαταστάθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί που είχαν ανασταλεί δημιούργησε «τη χειρότερη» δυνατή κατάσταση ως προς τη διασπορά βλαβερού περιεχομένου. Τους τελευταίους μήνες, ο εποπτικός φορέας επικεντρώθηκε στην εταιρεία X, τονίζοντας ότι η εξαγορά της από τον Μασκ συνέπεσε με την κορύφωση «της τοξικότητας και του μίσους» στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Βασιζόμενη στην αυστραλιανή νομοθεσία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, η επιτροπή eSafety εξασφάλισε λεπτομερή κατάλογο των μηχανικών λογισμικού, των ελεγκτών περιεχομένου και των άλλων μελών του προσωπικού ασφαλείας της εταιρείας X.
Η επίτροπος Τζούλι Ίνμαν Γκραντ -η ίδια άλλοτε εργαζόμενη στο Twitter- τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται αυτοί οι αριθμοί και ότι δείχνουν πως 1.213 μέλη του προσωπικού του που ασχολούνταν με τον έλεγχο περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων υπεργολάβων, αποχώρησαν από το X μετά την εξαγορά του από τον Ίλον Μασκ. Το 80% αυτών που αποχώρησαν ήταν μηχανικοί λογισμικού. Η απόλυση του 80% των ειδικευμένων μηχανικών είναι λίγο «σαν η Volvo, διάσημη για τους κανόνες ασφαλείας της, να διώχνει όλους τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς της». Σύμφωνα με την Τζούλι Ίνμαν Γκραντ, πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή κατάσταση: «Μειώνεις πολύ τις άμυνές σου και ξαναφέρνεις υπότροπους στην πλατφόρμα».
Η Αυστραλία αποτελεί αιχμή του δόρατος στην παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, υποχρεώνοντας τις εταιρείες του κλάδου να εξηγήσουν πώς αντιμετωπίζουν θέματα όπως ο λόγος μίσους ή οι σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων.
Τον Οκτώβριο, η eSafety επέβαλε στο X πρόστιμο 610.500 αυστραλιανών δολαρίων (410.000 δολαρίων ΗΠΑ), τονίζοντας πως η πλατφόρμα δεν κατέστησε σαφές ότι καταπολεμά περιεχόμενο όπως οι σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων. Όμως η εταιρεία Χ άφησε να παρέλθει η προθεσμία για την καταβολή του προστίμου και στη συνέχεια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ακύρωσή του. Αξιωσημείωτη, επίσης, είναι η αντίδραση της εταιρείας όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το Γαλλικό Πρακτορείο. Η εταιρεία έστειλε… αυτοματοποιημένη απάντηση αναφέροντας ότι όλοι οι εκπρόσωποί της είναι απασχολημένοι και ζητώντας να γίνει νέα προσπάθεια αργότερα.