Πυραυλικά πλήγματα εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ και Βρετανίας στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες. «Η αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα και τη Σαάντα» ανέφερε συγκεκριμένα το δίκτυο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Όπως πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν «δεν θα διστάσει να διατάξει κι άλλα μέτρα», αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.
Από την πλευρά του, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης -που ζήτησε να μην κατονομαστεί- είπε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο «υποδομές από τις οποίες εξαπολύονται πύραυλοι, drones, και ραντάρ, ενώ επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ έχουν «ιστορικά ιδιαίτερη ευθύνη στην υπεράσπιση» των σημαντικών θαλασσίων οδών του διεθνούς εμπορίου, Επίσης, σημείωσε ότι την 1η Ιανουαρίου ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια να ετοιμάσουν στρατιωτικές «επιλογές» και πρόσθεσε πως αποφάσισε να προχωρήσει στα πλήγματα μετά την «περίπλοκη» επίθεση των Χούθι την 9η Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την ημέρα, 18 drones και τρεις πύραυλοι των ανταρτών καταστράφηκαν από τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά, το βρετανικό πολεμικό «HMS Diamond» και μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο ότι πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση καταβλήθηκαν, κατ’ αυτόν, εντατικές διπλωματικές προσπάθειες. Επίσης, θύμισε ότι μαζί με άλλα κράτη, οι ΗΠΑ απηύθυναν πρόσφατα «προειδοποίηση χωρίς περιστροφές» στους αντάρτες και ότι προχθές Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία αξίωσε να σταματήσουν «αμέσως» τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα» ανέφερε, στο μεταξύ, ανακοίνωση Τύπου των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Βρετανίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.
Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ, φρενάροντας την κίνηση των πλοίων.
Ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές αποφεύγουν πλέον εντελώς την περιοχή, κάτι που αυξάνει τα κόστη των μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι σκοπός ήταν να μειωθεί η δυνατότητα των Χούθι να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, πρόσθεσε όμως πως δεν θα εξέπληττε την Ουάσινγκτον το ενδεχόμενο οι αντάρτες να ανταποδώσουν τα πλήγματα.