Ανέστειλε επ’ αόριστον ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell όλες τις αποστολές φορτίων του μέσω Ερυθράς Θάλασσας εν μέσω ανησυχίας για κλιμάκωση των χτυπημάτων των αναρτών Χούθι της Υεμένης, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος και τις οποίες επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Όπως επισημαίνει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, μέσω των διαδρόμων της Ερυθράς Θάλασσας διακινείται το 12% του θαλάσσια μεταφερόμενου πετρελαίου παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα τάνκερ που είχε ναυλωθεί από τη Shell δέχθηκε επίθεση από drone. Σύμφωνα με τις πηγές της «WSJ», η πετρελαϊκή έλαβε την απόφαση την περασμένη εβδομάδα να διακόψει όλες τις διελεύσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα υπό τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά των Χούθι μετά τις αμερικανοβρετανικές πυραυλικές επιθέσεις.

Έτσι η Shell συντάσσεται πλέον με άλλους παγκόσμιους κολοσσούς που έχουν διακόψει τις αποστολές τους μέσω των θαλάσσιων διαδρόμων της Ερυθράς Θάλασσας, όπως η BP τον προηγούμενο μήνα και η Qatar Energy την τρέχουσα εβδομάδα.

Πάντως, παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, οι τιμές του πετρελαίου δεν δείχνουν κάποια έντονα αυξητική τάση: το Brent κινείται στα 78,9 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 1% και το WTI στα 73,1 δολ. με +0,6%.