Για ακόμη μία ημέρα το Ισραήλ συνεχίζει τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αναμένονται φάρμακα για τους Ισραηλινούς ομήρους που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό πληθυσμό, στο πλαίσιο συμφωνίας που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας.

Βυθισμένη σε ανθρωπιστική κατάσταση που χαρακτηρίζεται «καταστροφική», η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με «κίνδυνο λιμού» και κρίση δημόσιας υγείας, εν μέσω χειμώνα και κύματος ψύχους, σύμφωνα με τις αδιάκοπες προειδοποιήσεις του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται την πιο μακρά διακοπή τηλεπικοινωνιών που έχει καταγραφεί από το ξέσπασμα του πολέμου, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των κατοίκων να μην είναι σε θέση να έλθει σε επαφή με τον έξω κόσμο από τις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη NetBlocks, υπηρεσία παρακολούθησης της διαδικτυακής δραστηριότητας.

Αν και οι προσπάθειες να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», ή έστω δεύτερη ανθρωπιστική ανακωχή, όπως αυτή στα τέλη του Νοεμβρίου, αποτυγχάνουν, μεσολάβηση της Γαλλίας και του Κατάρ αναμένεται να επιτρέψει την παράδοση τις επόμενες ώρες ανθρωπιστικής βοήθειας προοριζόμενης για τους Παλαιστίνιους αμάχους και φαρμάκων για ομήρους.

Φάρμακα και βοήθεια

Χθες Τρίτη το Κατάρ ανακοίνωσε πως κλείστηκε συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, κατόπιν μεσολάβησης του εμιράτου και του Παρισιού, που αφορά την «είσοδο φαρμάκων για τους ομήρους και σε αντάλλαγμα φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας». «Τα φάρμακα και η βοήθεια θα σταλούν αύριο (σ.σ.: σήμερα Τετάρτη) στην πόλη Αλ Αρίς της Αιγύπτου με δυο αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ, εν όψει της μεταφοράς τους στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο επικεφαλής της διπλωματίας του εμιράτου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μεσολαβητές και επέμεινε πως τα φάρμακα πρέπει να φτάσουν σε αυτούς για τους οποίους προορίζονται, σύμφωνα με το γραφείο του στην Ιερουσαλήμ.

Στο Τελ Αβίβ, Ισραηλινοί αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν χθες το βράδυ με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εναντίον της κυβέρνησης του κ. Νετανιάχου και του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, ενώ ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε χθες νέους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, αυτή τη φορά εναντίον εγκατάστασης από όπου οι Χούθι, που απειλούν την κίνηση των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν τέσσερις πυραύλους.

Η Γαλλία αποφάσισε να μη συμμετάσχει στα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση, δήλωσε χθες Τρίτη σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας παράλληλα λόγο για «κίνδυνο διαρκείας» για το Ισραήλ, καθώς το τελευταίο συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, που για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους δεν είναι επαρκώς στοχευμένες, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε χθες στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατών» που καταρτίζει το όνομα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ και αξιωματούχο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα προσθέσουν ξανά στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» τους Χούθι.