Την ευθύνη για πλήγματα εναντίον αμερικανικού εμπορικού πλοίου το οποίο κινείται στον Κόλπο του Άντεν ανέλαβαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη επίθεση του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα ούτε υλικές ζημιές.

«Το ναυτικό των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης (σ.σ.: έτσι αποκαλούν οι Χούθι τον ένοπλο βραχίονά τους) διεξήγαγε στοχευμένη επιχείρηση εναντίον αμερικανικού πλοίου, του “Chem Ranger”, στον Κόλπο του Άντεν με πυραύλους, ορισμένοι από τους οποίους έπληξαν τον στόχο τους» ανέφεραν οι αντάρτες σε ανακοίνωσή τους.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») επιβεβαίωσε πως οι Χούθι έβαλαν στο στόχαστρο αμερικανικό εμπορικό πλοίο που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία χθες Πέμπτη με δυο πυραύλους, χωρίς όμως να χτυπηθεί το «Chem Ranger», όπως υποστήριξαν οι αντάρτες, αναφέροντας μέσω Χ ότι το πλήρωμα του πλοίου είδε πυραύλους να πέφτουν στο νερό κοντά στο σκάφος, πάντως δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στο πλοίο, που συνέχισε την πορεία του.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic, το «Chem Ranger» είναι πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, που πλέει τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Από την πλευρά της, η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO) αναφέρθηκε σε «συμβάν» 115 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της πόλης Άντεν, τονίζοντας πως έγινε έκρηξη σε απόσταση 30 μέτρων από πλοίο και ότι drone πέταγε σε κοντινή απόσταση.

«Η ανταπόδοση στις αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτη. Κάθε νέα επίθεση θα τιμωρείται» απείλησαν οι Χούθι, διαβεβαιώνοντας διαβεβαιώνουν ότι στο στόχαστρό τους μπαίνουν μόνο πλοία που πάνε στο Ισραήλ «όσο δεν εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός και δεν αίρεται η πολιορκία στη Γάζα».

Το φιλοϊρανικό κίνημα έχει επιτεθεί σε δεκάδες εμπορικά πλοία τα οποία κατ’ αυτό «συνδέονταν με το Ισραήλ» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις του ανάγκασαν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας τη διέλευση των στόλων τους από την Ερυθρά Θάλασσα και πλέον στέλνουν τα πλοία να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια και το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ίδρυσαν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θαλάσσια, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες του συνασπισμού στα πλήγματα, όμως η Δανία -η έδρα της Maersk, της υπ’ αριθμόν 2 εταιρείας στις θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως- ανήγγειλε χθες Πέμπτη ότι θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις. Η Γαλλία, από την πλευρά της, έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση την περιοχή, όπως το έθεσε ο πρόεδρός της Εμανουέλ Μακρόν.