Σε δεύτερη ανανέωση της long θέσης στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών προχώρησε η JPMorgan, καθώς αναμένει το ελληνικό Δημόσιο να κάνει την πρώτη του έκδοση 10ετούς ομολόγου για το νέο έτος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η JPMorgan είχε συστήσει long στα ελληνικά 10ετή ομόλογα τον Δεκέμβριο (18/12), ενώ είχε ανοίξει και παράθυρο long στους τίτλους το περασμένο καλοκαίρι.
Η long θέση στα 10ετή ελληνικά ομόλογα, έναντι εκείνων της Ιταλίας, εδράζεται στις συνεχιζόμενες ροές παθητικής συμπερίληψης στους δείκτες τον Ιανουάριο και την προσδοκία αντιστροφής της πρόσφατης πίεσης μόλις ανακοινωθεί το κοινοπρακτικό ελληνικό ομόλογο. Αναμένει από την Ελλάδα να εκδώσει ένα νέο 10ετές ομόλογο μέσω κοινοπραξίας τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις βασικές γραμμές της στρατηγικής της στην Ευρωζώνη, η JP Morgan, διατηρεί γενικά μια εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα βασικά spreads, δεδομένης της προσδοκίας για αύξηση της δυναμικής των εκδόσεων, καθώς πλησιάζουμε στον κύκλο χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ελκυστικές αποτιμήσεις. Ωστόσο, δεδομένης της σύσφιξης που προηγήθηκε, συστήνει στους επενδυτές να αποκομίζουν τακτικά το κέρδος από τις overweight θέσεις, επαναφέροντας την έκθεση OW σε οποιαδήποτε νέα διεύρυνση των spreads.
Ειδικότερα, αναφορικά με την περιφέρεια της Ευρώπης, η JPMorgan δηλώνει ουδέτερη στους τίτλους της Ιταλίας, προτιμά εκείνους της Ισπανίας, παραμένει short στα 9ετή πορτογαλικά ομόλογα έναντι των ισπανικών, και long στα ελληνικά 10ετή έναντι των Ιταλικών. Για όλη την Ευρώπη, συστήνει long στα 10ετή γαλλικά, έναντι των γερμανικών και long στα 10ετή Βελγίου έναντι της Γαλλίας.
Μείωση της κερδοφορίας των εισηγμένων στον MSCI
Σε διαφορετική ανάλυση για τη στρατηγική στις αγορές μετοχών, η JP Morgan επαναλαμβάνει την εκτίμηση για μείωση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 2,3% φέτος, ενώ το 2025 ο δείκτης EPS αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4%.
Επίσης, υπενθυμίζει και τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, για την οποία αναμένει ανάπτυξη 2,3% φέτος, με τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 2,8%. Η χώρα θα μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 1%, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται στο 2,5%. Το χρέος θα υποχωρήσει στο 152% έναντι του ΑΕΠ, αλλά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα είναι στο 6,1%.