Εκτρέπουν οι traders τα φορτία με ρωσικό αργό γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται στοιχεία από πηγές της αγοράς και της LSEG.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το δεξαμενόπλοιο «Marlin Luanda», που μετέφερε ρωσική νάφθα, δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ το πλήρες εμπάργκο της Ε.Ε .στα ρωσικά πετρελαιοειδή τον Φεβρουάριο του 2023, οι traders έχουν ανακατευθύνει φορτία από ρωσικά λιμάνια προς την Ασία και τη Μέση Ανατολή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, τα φορτία που φορτώθηκαν στα δύο δεξαμενόπλοια «Nissos Christiana» και «Alkinoos» στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής, είχαν κάνει αναστροφή στη Μεσόγειο Θάλασσα και έπλεαν από τις ακτές της Αφρικής με προορισμό την Ινδία και τη Σιγκαπούρη. Ένα άλλο πλοίο, το «Minerva Zoe» κατευθυνόταν προς τη Σιγκαπούρη, αλλά άλλαξε πορεία και τώρα περιμένει κοντά στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που πλέουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα βρίσκονται αντιμέτωπες με δύσκολες επιλογές σχετικά με το πού θα ανεφοδιαστούν, καθώς και με τις δύσκολες συνθήκες στη θάλασσα, λένε εταιρείες και αναλυτές.

Ένα δεξαμενόπλοιο με προορισμό τη Μαλαισία από το ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Ταμάν κατευθύνεται προς το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία.

Ένα άλλο φορτηγό πλοίο, το «Sea Senor», στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα της Βαλτικής, έχει ήδη περάσει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στον δρόμο προς τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Τα περισσότερα δεξαμενόπλοια πετρελαιοειδών που φορτώνονται στη Ρωσία κατευθύνονται προς την Ασία μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ορισμένα από αυτά προσθέτουν νέα επισήμανση «Καμία σύνδεση με το Ισραήλ» ή «Καμία επαφή με το Ισραήλ», για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των Χούθι, εκτός από τις συνήθεις επισημάνσεις «Ένοπλη φρουρά επί του πλοίου», σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν εξαπολύσει πλήγματα σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη και έχουν επαναφέρει τους αντάρτες Χούθι στη λίστα των τρομοκρατικών ομάδων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν μελλοντικές επιθέσεις.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν τις πιο πολυπληθείς περιοχές της Υεμένης, λένε ότι οι επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και γύρω από αυτήν γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.