Ποιες ασκήσεις είναι καλύτερες για τη διατήρηση της υγείας των οστών;

Εάν έχετε χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία), οστεοπόρωση μιλήστε με έναν κλινικό Φυσικοθεραπευτή πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τύπους σωματικής δραστηριότητας που είναι ασφαλείς για εσάς και ωφέλιμοι για την υγεία των οστών σας είτε προληπτικά είτε θεραπευτικά.

Γράφει η  Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Είναι πολύ σημαντικό που πλέον ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενημερώνεται και ασκείται. Παρόλα αυτά έχω πολλούς φίλους που θεωρούν ότι μόνο οι ασκήσεις αντίστασης με βάρη, δυναμώνουν τα οστά μας.

Ένας συνδυασμός διαφόρων τύπων άσκησης είναι πολύ σημαντικός για την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών αλλά και την πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων:

Ασκήσεις που φέρουν βάρος. Αυτές οι ασκήσεις παράγουν δύναμη στα οστά που τα κάνει να εργάζονται πιο σκληρά. Παραδείγματα είναι:
Το γρήγορο περπάτημα (4 έωσ 6 χλμ την ώρα).
Τζόκινγκ ή τρέξιμο.
Τένις, μπάντμιντον, πινγκ πονγκ και άλλα αθλήματα με ρακέτες.
Ανέβασμα σκαλοπατιών.
Χορός, σχοινάκι.
Ασκήσεις αντίστασης (άρση βαρών), οι οποίες προσθέτουν αντίσταση στην κίνηση για να κάνουν τους μυς να δουλεύουν πιο σκληρά και να γίνονται πιο δυνατοί. Αυτές οι ασκήσεις ασκούν πίεση στα οστά, οπότε μπορούν επίσης να κάνουν τα οστά πιο δυνατά. Οι ασκήσεις προπόνησης δύναμης μπορεί να περιλαμβάνουν:
Μηχανήματα με βάρη.
Ελεύθερα βάρη.
Ζώνες αντίστασης.
Χρήση του δικού σας σωματικού βάρους (όπως κάμψεις ή έλξεις).
Προπόνηση ισορροπίας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και να βοηθήσει στην πρόληψη των πτώσεων. Παραδείγματα είναι:
Περπάτημα σε μια ασταθή επιφάνεια (π.χ. ένα αφρώδες στρώμα ή μια σανίδα wobble board, η περπάτημα off road).
Τάι τσι.
Περπάτημα προς τα πίσω.
Step-ups.

Μην αρκείστε σε ένα είδος γυμναστικής, σίγουρα τα γερά οστά θέλουν την φόρτισή τους. Κάντε όμως ποικιλία ασκήσεων, θα βοηθηθείτε ποικιλοτρόπως.

 

Πηγη: healthyvoice.gr