Η Ελλάδα βγαίνει πολύ ωφελημένη και όλα τα ελληνικά αιτήματα σε ό,τι αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο έχουν γίνει δεκτά, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σχετικά σύντομα και οι 27 χώρες της Ε.Ε> συμφώνησαν στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι ελληνικές θέσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αύξηση κατά 2 δισ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο της χρηματοδότησης για τη μετανάστευση, αλλά και κατά 1,5 δισ. της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. «Αν και μας πήρε μία σύνοδο παραπάνω, το γεγονός ότι συμφωνήσαμε είναι μια θετική εξέλιξη για την Ε.Ε.» τόνισε.
Διάλογος σε επίπεδο Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, είπε ότι με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, και της Ελλάδας, συζητήθηκε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, αν και δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα. «Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές χώρες» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «οι ανησυχίες που ακούμε και στην πατρίδα μας για την αύξηση του κόστους ζωής, υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε.».
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. να υπάρξουν τροποποιήσεις σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης. Όπως είπε, πάνω από 1 εκατ. στέμματα απελευθερώνονται για τους Έλληνες αγρότες. Παράλληλα, σημείωσε ότι ξεκινά διάλογος σε επίπεδο Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ μίλησε για «ευκαιρία να εντοπίσουμε ατέλειες και να τις διορθώσουμε».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι αύριο, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, θα μιλήσει στη Βουλή για τη Θεσσαλία -απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση- και θα αναπτύξει τις σκέψεις του για το πώς θα ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έμπρακτα κοντά στους αγρότες και επέμεινε ότι «θα ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας», παραπέμποντας στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή.
«Ώρα να συζητήσουμε ορισμένες προσαρμογές»
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει συμφωνηθεί το 2020, πριν την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε ορισμένες προσαρμογές».
Είπε επιπλέον ότι πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών σε Ελλάδα και Ε.Ε. είναι δικαιολογημένες. Όπως τόνισε, το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πηγαίνει στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν.
Αποκλίνουσες απόψεις για τη Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν τιμά την Ε.Ε. ότι δεν κατέληξε σε κοινά συμπεράσματα για σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως είπε, δυστυχώς υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις για τη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα στο επόμενο Συμβούλιο να υπάρξει μια κοινή θέση, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι μπορεί για μια ειρηνική επίλυση και μια τελική πολιτική διευθέτηση, με τη λύση των δύο κρατών.
«Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια κινούνται στην κατεύθυνση να μην χαθεί εξεταστική»
Ερωτηθείς για τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός είπε ότι σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια κινούνται στην κατεύθυνση να μην χαθεί εξεταστική.
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλάμβανε τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω». Όπως είπε, στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα ακουστούν όλες οι απόψεις, ωστόσο ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν θα αλλάξει.
Σχετικά με τη στάση του Πανεπιστημίου της Πάτρας για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις ανέφερε: «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές. Και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του, ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με το νόμο για να υπηρετήσουμε πιστεύω αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση να μη χαθεί η εξεταστική».
Ως το ενδεχόμενο, με αφορμή τη στάση που κρατούσε μέχρι σήμερα η Ουγγαρία, οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η σχετική συζήτηση έχει δρόμο να διανύσει και τόνισε ότι τελικά, παρά τις αντιρρήσεις του Βίκτορ Όρμπαν, επετεύχθη μία συμφωνία.