Συνομιλίες με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, την οποία αναμένεται να πιέσει για την κήρυξη νέας ανακωχής, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων,  θα έχει σήμερα Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ενώ ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μπαίνει στον πέμπτο μήνα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρισκόταν χθες στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, τις δύο χώρες που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προτού το αεροσκάφος του φτάσει στο Τελ Αβίβ το βράδυ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε νωρίτερα χθες ότι έστειλε απάντηση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες γι’ αυτήν, στο Κάιρο και στην Ντόχα, αφού εξέτασε την πρόταση για τη νέα ανακωχή που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των Αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Μπλίνκεν ενημερώθηκε χθες για την απάντηση της Χαμάς από τον εμίρη του Κατάρ όταν συναντήθηκαν στην Ντόχα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγή στο παλαιστινιακό κίνημα, η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις: η πρώτη περιλαμβάνει ανακωχή διάρκειας έξι εβδομάδων, απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστίνιων φυλακισμένων και σε αντάλλαγμα 35 ως 40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς επίσης και την είσοδο καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ Θάνι δήλωσε αισιόδοξος και χαρακτήρισε συνολικά θετική την απάντηση της Χαμάς, προσθέτοντας πως περιέχει «ορισμένα σχόλια».

Κοινή ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Μοσάντ αναφέρει ότι η απάντηση της Χαμάς «διαβιβάστηκε» από το Κατάρ στην υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, που τη «μελετά διεξοδικά».

Ανησυχία για τη Ράφα

Καθώς το αεροσκάφος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσγειωνόταν στο Τελ Αβίβ, οι βομβαρδισμοί και οι μάχες μαίνονταν λιγότερα από 100 χιλιόμετρα νοτιότερα, κυρίως στις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα. Από το ξέσπασμα του πολέμου, ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια εξαιτίας των ακατάπαυστων ισραηλινών βομβαρδισμών και τουλάχιστον 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, πόλη 270.000 κατοίκων προπολεμικά, πλέον φιλοξενεί 1,3 εκατ. εκτοπισμένους από άλλους τομείς της Λωρίδας της Γάζας, με άλλα λόγια πάνω από τον μισό πληθυσμό της (2,4 εκατ.), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η πόλη αυτή αναμένεται να μετατραπεί στον επόμενο στόχο του ισραηλινού στρατού. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ -αναμένεται και αυτός να παρίσταται στις συναντήσεις με τον Άντονι Μπλίνκεν- διεμήνυσε ότι  οι δυνάμεις του προσεχώς θα φτάσουν σε τοποθεσίες όπου δεν έχουν δράσει ακόμη, «έως το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, δηλαδή τη Ράφα».

«Η πιθανή εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες ζωών αμάχων μεγάλης κλίμακας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε εντός των δυνάμεών μας για να αποφευχθεί» υπογράμμισε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, εκεχειρία μίας εβδομάδας επέτρεψε να μπει περισσότερη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακο και να αφεθούν ελεύθεροι 100 και πλέον όμηροι από τους 250 που είχαν οδηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές – και στη μια και στην αλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά. Χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι  ενημερώθηκαν οι οικογένειες 31 ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας πως είναι νεκροί.

«Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να συμφωνηθεί νέα εκεχειρία, όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι εφικτή και απαραίτητη… Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να καταλήξουμε σε αυτήν» διαβεβαίωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ως τώρα, η ηγεσία της Χαμάς αξίωνε πλήρη κατάπαυση του πυρός. Η κυβέρνηση του Ισραήλ απορρίπτει το ενδεχόμενο, διαμηνύει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα τερματιστούν παρά αφού “εξαλειφθεί” το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και απελευθερωθούν οι όμηροι. «Βρισκόμαστε στον δρόμο προς την ολοκληρωτική νίκη και δεν θα σταματήσουμε. Αυτή τη θέση μοιράζεται η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού» επέμεινε χθες ο Νετανιάχου.

Πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, οι εντάσεις παραμένουν μεγάλες στην περιοχή ανάμεσα από τη μια στο Ισραήλ και τους συμμάχους του κι από την άλλη το Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης» που συμπεριλαμβάνει, εκτός της Χαμάς, τη λιβανική Χεζμπολάχ, παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.