Να απαλλαγεί η πρώην περιφερειάρχης και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι πρότεινε σήμερα Τρίτη ο εισαγγελέας της έδρας στην υπόθεση Παναγιώτης Μανιάτης. Πρότεινε επίσης την απαλλαγή του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.
Νωρίτερα στην αγόρευσή του ο κ. Μανιάτης είχε αναφερθεί και πάλι στο αλαλούμ στην επικοινωνία που επικράτησε τις ώρες της φωτιάς. Μέχρι στιγμής έχει ζητήσει την ενοχή του Χαράλαμπου Χιώνη για κάποιες από τις πράξεις που κατηγορείται, αλλά και την απαλλαγή ακόμη τεσσάρων κατηγορουμένων.
«Αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή, αν όχι η χειρότερη, από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις Αρχές» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός σχολιάζοντας την έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Για τα οχήματα αποδείχθηκε ότι κατέφθαναν χωρίς να ενημερώνεται κανείς για την άφιξή τους ή πήγαιναν σε άσχετα σημεία, ενώ άλλα οχήματα επιχειρούσαν αυτοβούλως. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία με την Τροχαία. Αποδείχθηκε πλήρως ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είχαν καμία ενημέρωση ως προς την πορεία της φωτιάς. Το πρόβλημα εκείνης της ημέρας ήταν η έλλειψη συντονισμού και η ασυνεννοησία» είπε ακόμη ο κ. Μανιάτης, ενώ -επικαλούμενος μαρτυρία αστυνομικού- ανέφερε ότι η βασική εντολή που δόθηκε ήταν το «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους, περιουσίες και ζώα». Ο εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο αστυνομικός κατέθεσε πως με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε Πυροσβεστική. Ο ίδιος μάρτυρας είπε ότι, ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα, μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε “όχι”. Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο, δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει».
Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του Χρήστου Λάμπρη, εναέριου συντονιστή στο ελικόπτερο «Φλόγα 1». «Αποδείχθηκε ότι δεν του ανατέθηκε ο εναέριος συντονισμός» τόνισε και στη συνέχεια ζήτησε και την απαλλαγή του κυβερνήτη του ελικοπτέρου «Φλόγα 1» Χρ. Δροσοπούλου επισημαίνοντας: «Έχω τη γνώμη ότι δεν αποδείχθηκε ότι έγινε αδικαιολόγητη σύντμηση του πτητικού χρόνου. Αν είχε τη διάθεση να κρυφτεί, θα δήλωνε αδυναμία απογείωσης. Αυτός αποδέχθηκε την αποστολή και πέτυχε να απογειώσει το ελικόπτερο».
Απαλλαγή για την κατηγορία της εισήγησης για εναέρια επιτήρηση για τον τότε διοικητή της ΥΕΜΠΣ Γεώργιο Πορτοζούδη ζήτησε ακόμη ο εισαγγελέας, αφού δεν ήταν στην αρμοδιότητα του κατηγορουμένου, ενώ απαλλαγή ζητήθηκε και για τον τότε επικεφαλής της ΕΜΑΚ Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος φέρεται ότι καθυστέρησε να φτάσει στη φωτιά.