Ομάδα 18 ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διαγράψει τον λογαριασμό του στο TikTok. Σε επιστολή τους έγινε γνωστή στο πρακτορείο Reuters, oι 18 -επικαλούμενοι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια- αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν αγνοεί τους αναγνωρισμένους κινδύνους για την ασφάλεια που εγκυμονεί το TikTok και προσθέτουν: «Πώς μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προειδοποιεί τους Αμερικανούς για τους κινδύνους της εφαρμογής όταν τη χρησιμοποιεί ο επικεφαλής του κράτους;».
Τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού προέδρου δημιούργησαν πρόσφατα λογαριασμό στο TikTok, όπου αναρτήθηκε για πρώτη φορά βίντεο στις 11 Φεβρουαρίου, με στόχο να προσελκύσει τους νεότερους σε ηλικία ψηφοφόρους. Αυτό το πρώτο βίντεο έχει μέχρι στιγμής 9,6 εκατ. views, ενώ ο λογαριασμός του Μπάιντεν έχει 162.000 ακόλουθους.
Μεταξύ των κοινοβουλευτικών που υπογράφουν την επιστολή είναι οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο, Τζον Μπαράσο, Μάρσα Μπλάκμπερν, Ρικ Σκοτ και Τζος Χόλεϊ, ζητώντας από τον Μπάιντεν να διαγράψει τον λογαριασμό του και να αναγνωρίσει δημοσίως την απειλή για την εθνική ασφάλεια που εγείρει το TikTok.
Ο Λευκός Οίκος και το TikTok δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα σχολιασμού της επιστολής αυτής, ενώ η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν αρνήθηκε να τη σχολιάσει.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια που προκύπτουν από την απόφαση της προεκλογικής ομάδας του Μπάιντεν να δημιουργήσει λογαριασμό στην εφαρμογή αυτή. «Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ακολουθήσουμε την Ινδία, η οποία έχει απαγορεύσει το TikTok» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Γουόρνερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.
«Ανησυχώ λίγο για τα αντιφατικά μηνύματα» σχολίασε από την πλευρά της την Κυριακή η Νίκι Χέιλι, υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της να απαγορευθεί το TikTok στις ΗΠΑ. «Θα έπρεπε να το έχουμε απαγορεύσει εξαρχής. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» τόνισε.
Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, κατηγορείται από πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς ότι αποτελεί όργανο προπαγάνδας της κινεζικής κυβέρνησης, κάτι που η εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικά.
Προσπάθειες που έχουν γίνει στο Κογκρέσο να απαγορευτεί η εφαρμογή ή να δημιουργηθούν νέα εργαλεία για τον περιορισμό της δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα προς το παρόν, ενώ κάποιοι κοινοβουλευτικοί επιθυμούν το υπουργείο Εμπορίου να περιλάβει την ByteDance στον κατάλογο με τις εταιρείες των οποίων οι εξαγωγές ελέγχονται.
Τον Ιανουάριο στέλεχος του TikTok δήλωσε στο Κογκρέσο ότι 170 εκατ. Αμερικανοί χρησιμοποιούν την εφαρμογή, αύξηση σε σχέση με τα 150 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.
Ο Λευκός Οίκος επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παραμένει σε ισχύ μέτρο, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να κατεβάζουν την εφαρμογή σε κυβερνητικές συσκευές.