Tα ονόματα των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών έγραψαν ξανά μπροστά από τη Βουλή φοιτητές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Τα ονόματα, τα οποία γράφτηκαν με κόκκινη μπογιά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη χθες Τετάρτη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας, σβήστηκαν από συνεργείο του Δήμου Αθηναίων, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Σε δήλωσή της, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ρωξάνη Μπέη ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας ότι δεν έδωσε εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο ούτε ενημερώθηκε για την ενέργεια.

Επισημαίνεται ότι πηγές του φρουραρχείου της Βουλής ανέφεραν πως αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του δήμου ότι υπήρχαν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο και σε άλλα σημεία, και κατ’ εντολή του φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα, όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Όπως ανέφεραν, «η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του φρουραρχείου».

Αντιδράσεις στη Βουλή

Το σβήσιμο των ονομάτων προκάλεσε αντιδράσεις και εντός Βουλής, καθώς τα κόμματα έκαναν λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας επέκρινε την ενέργεια να «σβήσουν τα ονόματα των 57 θυμάτων που γράφτηκαν χθες μπροστά σε ένα μνημείο ενότητας για τον λαό μας, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη». «Είναι ονόματα που αντιστοιχούν σε ψυχές που ζητούν δικαιοσύνη και είμαι βέβαιος ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα την αποδώσει και θα οδηγήσει τους ενόχους στην τιμωρία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και αν σβήσανε τα 57 ονόματα, τίποτα δεν θα σβήσει τις 1,5 εκατ. υπογραφές που συγκεντρώθηκαν. Και να ξέρετε ότι θα γράφονται συνέχεια από τους φοιτητές. Τίποτα δεν μπορεί να τα σβήσει» ανέφερε από την πλευρά του ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο τομεάρχης Οικονομικών Νίκος Παπάς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε: «Κάποιοι έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή να σβηστούν τα 57 ονόματα των αθώων θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών από την πλατεία του Συντάγματος, μια κίνηση που έκρυβε έναν πολύ βαθύ συμβολισμό».