Η Βρετανία μπαίνει στην τελική ευθεία των εθνικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, καθώς ένα μόλις εικοσιτετράωρο την χωρίζει πια από τις κάλπες. Υποψήφιοι και ψηφοφόροι παλεύουν να επιστρέψουν στους ρυθμούς των εκλογών. Ο φόβος και η διάχυτη ανασφάλεια που εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά και από το χθεσινό περιστατικό στην καρδιά του Παρισιού έχει διασαλέψει κάθε ίχνος “regularity” που θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξωνες.

Τα ποσοστά των συντηρητικών Τόρις έχουν καταβαραθρωθεί, ενώ οι δημοσκοπήσεις «καίνε» το αλλοτινό «άλογο κούρσας» που ακούει στο όνομα Τερέζα Μέι. Μία ανάσα πριν την τελική έκβαση, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 304 έδρες στο κοινοβούλιο, 22 λιγότερες από τις απαιτούμενες 326 για αυτοδυναμία. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όταν η Μέι τον περασμένο Απρίλη αιφνιδίασε τους πολιτικούς της αντιπάλους, εξαγγέλλοντας πρόωρες εκλογές, φερόταν να εξασφαλίζει 330 έδρες με ιδιαίτερη ευκολία.
Την Δευτέρα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov ανακοίνωσε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιεί, οι Τόρις θα κερδίσουν 305 έδρες. Η ανακοίνωση, όμως, της Αστυνομίας ότι ο 27χρονος δράστης Κουράμ Μπάτ, ήταν ήδη γνωστός στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες MI5, αλλά λόγω ανεπαρκών πόρων δεν είχε κριθεί ως σημαντική απειλή ώστε να παρακολουθείται στενά, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την Μέι. Πόσο μάλλον μετά την αποκάλυψη ότι αυτή ήταν που από την θέση του υπουργού Εσωτερικών το διάστημα 2010-2016 ενέκρινε τη μείωση 20.000 αστυνομικών σε Αγγλία και Ουαλία.
Από την άλλη, ούτε ο αρχηγός των Εργατικών δείχνει σε θέση να κεφαλαιοποιήσει ιδιαίτερα αυτή τη διαρροή. Ο ίδιος δέχεται κριτική επειδή ψήφισε κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και εξέφρασε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στην αντίδραση των αστυνομικών απέναντι σε επιθέσεις με την εντολή να πυροβολούν για να σκοτώσουν….
Δυστυχώς οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να πληρώσουν με αίμα για να καταλάβουν την αποτυχία των πολυπολιτισμικών κοινωνιών αλλά και πάλι είναι αμφίβολο το πόσο αίμα πρέπει να χυθεί ακόμη για να αλλάξουν μυαλά…

ΠΗΓΗ