Συνολικά 45 λεπτά, 15 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο, διήρκεσε -σύμφωνα με την ΕΡΤ- η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Οδησσού, στη σκιά της έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ακούστηκαν σειρήνες ενώ υπήρξε ενημέρωση για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο και ενεργοποίηση της αεράμυνας. Όπως έγινε γνωστό, η ουκρανική αεράμυνα εκτόξευσε αντίμετρα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα η Οδησσός χτυπήθηκε είτε από πύραυλο Iskander είτε από πύραυλο Onyx.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που ακολούθησε λέγοντας: «Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι… Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά, όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακουσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπευθυμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η Οδησσός για την Ελλάδα. «Ήθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό -καταφέραμε και βρήκαμε τον τρόπο να συντονίσουμε τα προγράμματά μας με τον πρόεδρο Ζελένσκι- για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίον κάνετε να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες. Είμαι πολύ συγκινημένος για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας συναντήσω και νομίζω ότι όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία ειδικά του Ελληνισμού της Μαριούπολης. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αφήσουμε πίσω αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Αλλά πραγματικά σας ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και πραγματικά σας εύχομαι το καλύτερο… Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια».

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών εξετάστηκαν τομείς συνεργασίας, όπως της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν από λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαου Σκουφά, Αθανάσιου Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου.