Οι αποκαλύψεις για την περιουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο Ταγίπ Ερντογάν

Τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ατράνταχτα ντοκουμέντα για κρυφά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Μιλάμε για 11 πλοία ξηρού φορτίου και επτά ακίνητα συνολικής αξίας 140.000.000 ευρώ, και όλα αυτά μόνο από στοιχεία που εντοπίστηκαν στα Malta Files.

Η έρευνα, που έκαναν Ευρωπαίοι ερευνητές (sic), δείχνει ότι η δραστηριότητα του Γιλντιρίμ στη ναυτιλία αρχίζει το 1998, τότε που ως γενικός διευθυντής Θαλάσσιων Λεωφορείων του Δήμου Κωνσταντινούπολης (1994-2000) είχε επανασχεδιάσει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και είχε παραγγείλει, μεταξύ άλλων, δεκάδες νεότευκτα θαλάσσια λεωφορεία του δήμου. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι από τότε ήταν έμπιστος του Ερντογάν, κάτι σαν… ταμίας του δηλαδή. Η στενή σχέση εμπιστοσύνης των δύο ανδρών συνεχίστηκε και την περίοδο που ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός.

Ηδη, πριν αποκαλυφθεί η εμπλοκή του στο σκάνδαλο των Malta Files, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε κατηγορηθεί ακόμα και από κύκλους του κόμματός του ότι ως υπουργός Μεταφορών πήρε μίζα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Θαλάσσιων Λεωφορείων Κωνσταντινούπολης, τον οποίο πούλησε σε ιδιώτη αντί 800.000.000 δολαρίων!

Πάντως, τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι από το 2000 ως το 2010 ο Γιλντιρίμ ιδρύει μεγάλο αριθμό εταιριών παραβάν, όπως αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα, μέσω των οποίων διαχειρίζεται τα πλοία της οικογένειάς του. Η δε μεγάλη αλλαγή στην περιουσιακή κατάστασή του παρουσιάζεται το 2010, όταν αποκτά τα έξι από τα 11 πλοία που διαθέτει η οικογένεια. Η πληρωμή των πλοίων γίνεται κυρίως με χρήματα απροσδιόριστης προέλευσης. Ολα τα πλοία είναι υπό σημαία Μάλτας και Ολλανδίας, γεγονός που συνιστά από μόνο του πολιτικό σκάνδαλο, δεδομένου ότι Γιλντιρίμ, ως υπουργός Ναυτιλίας, είχε χαρακτηρίσει περίπου προδότες τους Τούρκους εφοπλιστές που δεν έχουν τα πλοία τους υπό τουρκική σημαία.

Ισως οι αναγνώστες μας να απορούν γιατί κάνουμε αυτήν την εκτενή αναφορά για τις οικονομικές ατασθαλίες του Τούρκου πρωθυπουργού, εκτός των άλλων για έναν επιπλέον λόγο. Εχει ένας Ελληνας το δικαίωμα να μιλά για διαφθορά πολιτικών μιας άλλης χώρας;
Να εξηγηθούμε λοιπόν ότι η αναφορά δεν έχει ηθικολογικό χαρακτήρα αλλά καθαρά πολιτικό. Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι το ζήτημα, αν και είναι τεράστιο, δεν έχει απασχολήσει τα τουρκικά ΜΜΕ, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία έχει εισέλθει ήδη στον δρόμο του ολοκληρωτισμού.
Το δεύτερο είναι ότι οι αποκαλύψεις ειδικά για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ μπορεί να γίνονται στην Ευρώπη, πλην όμως, αν αναζητήσει κανείς την ουρά της υπόθεσης, μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτή φτάνει ως την Ουάσινγκτον και λίγο… παραπέρα, στην επικράτεια των ΗΠΑ πάντα.

Το τρίτο είναι ότι οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που ο Ερντογάν έχει σηκώσει κεφάλι στη Δύση, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και έχει αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός. Επειδή και ο γιος του Ερντογάν ασχολείται με τα ναυτιλιακά, μπορεί η καμπάνα να χτυπάει πλέον και για τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Εμείς απλά να αναφέρουμε ένα όνομα, Μουμπαρίζ Μανσίμοφ Γκουρμπάνογλου, Αζέρος που έχει αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα, όπως ο Ρεζά Ζαράμπ, που δικάζεται στις ΗΠΑ για μια σειρά από αδικήματα. Ο Μουμπαρίζ, φίλος κι αυτός του Ερντογάν, διαθέτει 150 δεξαμενόπλοια, έχει έδρα τη Μάλτα και φέρεται ότι έχει σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ. Μάλιστα συμμετείχε στην τελετή της ορκωμοσίας του.

Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr