Σε μερικές ώρες αναμένεται η απόφαση του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το αν θα αποσύρει τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου από τη συμφωνία για το κλίμα που έχουν υπογράψει πάνω από 190 χώρες του πλανήτη, μεταξύ τους φυσικά όλες οι αναπτυγμένες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί από την προεκλογική του εκστρατεία να αποσυρθεί από τη συμφωνία, η οποία, όπως υποστήριζε, κοστίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας αμερικανών πολιτών. Μάλιστα, στις ομιλίες του υποστήριζε ότι το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι fake news, ψεύτικη είδηση δηλαδή, την οποία έχουν κατασκευάσει οι Κινέζοι για να πλήξουν την αμερικανική βιομηχανία…
Η πρόθεση του Τραμπ να κάνει τις ΗΠΑ την πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που αποχωρεί από τη συμφωνία έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό – ακόμη και από συμβούλους του, αλλά και την κόρη του Ιβάνκα και το γαμπρό του – όπως και στο εξωτερικό και είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία διαφορετική συμμαχία: Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι «πιο επιτακτικό από ποτέ», ενώ δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού.
Σε σχέδιο της κοινής δήλωσης που περιήλθε στην κατοχή ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι «η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε λύσεις καθαρής ενέργειας είναι πιο επιτακτικές από ποτέ» και προσθέτουν ότι «οι αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απαιτούν αποφασιστική αντίδραση».
Το κείμενο θα υπογράφουν ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ. Ήδη η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συναντάται στο Βερολίνο με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι, με τον οποίο αναμένεται να εκδώσει κοινή ανακοίνωση.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι η αποχώρηση από τη συνθήκη θα είναι μια μακρά νομική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία του Παρισιού προϋποθέτει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ προβλέπει και πόρους 100 δισ. δολαρίων που θα διατεθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Πηγή: http://www.parapolitika.gr