Στο πώς θα γίνει η χορήγηση των όρων σύνδεσης στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα προσκομίσουν διμερείς συμβάσεις με την ενεργοβόρο βιομηχανία, αναφέρθηκε χθες Πέμπτη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, προηγούνται οι υφιστάμενες διμερείς συμβάσεις που έχουν αντανάκλαση στα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ. «Θα ήταν παράλογο να κάνουμε ένα μέτρο για τη βιομηχανία και οι βιομηχανίες που ήδη εξυπηρετούνται να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τις υπόλοιπες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως εξήγησε, θα δοθεί προτεραιότητα στην κατηγορία Α και Β και σε όποιον θα συνάψει πρώτος μία τέτοια διμερή σύμβαση. Αν προκύψει υπερβολικός αριθμός συμβάσεων, τότε ως κυρίαρχο κριτήριο θα αποτελέσει ο χρόνος ηλεκτροδότησης, γιατί αυτό είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο που ευνοεί την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Αναφερόμενος στους λόγους που έγινε αυτή η προτεραιοποίηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι κοινόχρηστος και έχει σοβαρό κόστος για να δημιουργηθεί, επισημαίνοντας ότι η προτεραιοποίηση είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η παραγωγική βάση και στον πρωτογενή τομέα και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στις μεγάλες επιδοτήσεις που έκαναν τον τελευταίο χρόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ενεργοβόρο βιομηχανία τους, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητά της, δίνοντας το εργαλείο του ηλεκτρικού χώρου κατά προτεραιότητα.

Όπως είπε ο υπουργός, η βιομηχανία παραπονιέται ότι δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγούς να προσφέρουν αυτές τις διμερείς συμβάσεις. «Γι’ αυτό και παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία, για να υπάρξουν καλές προσφορές από τους παρόχους. Ως τώρα αυτοί που είχαν ηλεκτρικό χώρο στη διάθεσή τους, δεν έχουν προχωρήσει σε ευνοϊκές διμερείς συμβάσεις προς τη βιομηχανία» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Τα διμερή και οι αγρότες

Σχετικά με τα διμερή συμβόλαια για τους αγρότες σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στον πρωτογενή τομέα από πλευράς κόστους και ένα σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης υψηλών χρεών, που ανεβάζει πάνω τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους αγρότες, γΓι’ αυτό και κομμάτι της ρύθμισης της τροπολογίας είναι η ρύθμιση αυτών των ληξιπρόθεσμων χρεών, κάτι που δεν έχει γίνει.

Σχετικά με τις τιμές των δεκαετών συμβολαίων και απαντώντας στα σχόλια ότι η τιμή είναι ακριβή σε σύγκριση μετά τις τελευταίες τιμές των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε, τονίζοντας το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος που δίνει αυτές τις τιμές σε βάθος χρόνου: «Είναι προφανές ότι δεν θα συγκρίνουμε ένα συμβόλαιο δεκαετίας με τις τιμές ενός μήνα… Σκεφτείτε να έρθετε με τις τιμές ενός μήνα του 2020 και να δώσετε τιμές δεκαετίας για την περίοδο 2020 – 2030 και μετά στη δεκαετία πάνω να έρθει ο covid και η ενεργειακή κρίση».

Ως προς το αν αυτό είναι ευνοϊκό ή όχι, σχολίασε: «Η απάντηση είναι προφανής ότι είναι ευνοϊκό και θα το δούμε και απ’ το αν οι αγρότες θα το επιλέξουν. Κατά τη γνώμη μου, είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, γιατί έχει μία πολύ μακρά περίοδο και έχει και μια πολύ καλή τιμή γι’ αυτούς που δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και είναι συνεταιρισμένοι… Μην ξεχνάμε ότι η χρέωση των 9,3 λεπτών ανά κιλοβατώρα που προσφέρεται για το αγροτικό ρεύμα, δεν υπάρχει ούτε ως μηνιαία προσφορά στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια πολύ ευνοϊκή περίοδο για το ηλεκτρικό ρεύμα».