Από τότε που έγιναν γνωστές οι καταγγελίες για τα μαζικά emails προς απόδημους Έλληνες από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όπως ανέφερε και ο ίδιος στην τελευταία συνέντευξή του, έκανε ο ίδιος αλλά και το Μαξίμου τη δική τους έρευνα για το τι είχε συμβεί, παράλληλα με αυτές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και ενημερωνόταν συνεχώς. Τελικά, όπως προέκυψε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λίστα (επρόκειτο για emails κάποιων εκλογέων του 2023) η κυρία Ασημακοπούλου απέκτησε από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μέσω του γενικού γραμματέα Αποδήμων Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Φαίνεται, επομένως, ότι η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, γιατί ο κ. Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα έως τον Ιούνιο του 2023.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση και γι’ αυτό, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου διευκόλυνε και έθεσε εαυτήν εκτός κούρσας ευρωεκλογών, ο δε Μ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή αδικεί την εν γένει παρουσία της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και το έργο του Μ. Σταυριανουδάκη στο Εσωτερικών, αλλά είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.