Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για τη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα εξαιτίας του πολέμου και του λιμού, που ακόμη επικεντρώνεται στον Βορρά αλλά απειλεί το σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας.
Το Ισραήλ επιβάλλει απόλυτη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας από τις πρώτες μέρες του πολέμου και ελέγχει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που φτάνει κυρίως μέσω Αιγύπτου στη Ράφα, είναι όμως εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού. Επιπρόσθετα, είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στον Βορρά, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο ένας στους δύο κατοίκους της Γάζας -ή 1,1 εκατ. άνθρωποι- βιώνει «καταστροφική» επισιτιστική κατάσταση, ειδικά στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, όπως προειδοποίησαν χθες Δευτέρα υπηρεσίες του ΟΗΕ, ενώ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκανε λόγο για «άμεσα επικείμενο λιμό».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο» και πρόσθεσε ότι ο λιμός χρησιμοποιείται σαν πολεμικό όπλο.
Χθες Δευτέρα ξέσπασαν σφοδρές μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας, ενώ βομβαρδίστηκε ο χώρος γύρω και μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της πόλης, το οποίο ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη καταλάβει στις 15 Νοεμβρίου, προτού αποσυρθεί. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές και ότι συνέλαβε «πάνω από 200» στο πλαίσιο της επιχείρησης στο νοσοκομείο, που ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε εξαιτίας «πληροφοριών» κατά τις οποίες «υψηλόβαθμοι» της Χαμάς το χρησιμοποιούσαν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή
Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες για την κήρυξη ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων φυλακισμένων, φαίνεται ότι προχωρούν. Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, ο πρωθυπουργός του Κατάρ και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αναμενόταν να συναντηθούν χθες στην Ντόχα για να το συζητήσουν, όπως δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, έγιναν «θετικές» συζητήσεις και οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές θα παραμείνουν στην Ντόχα για να συνεχιστούν «λεπτομερείς» συνομιλίες με μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο.
Από την πλευρά του, το State Department ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία και μεθαύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο για να συνεισφέρει στην προσπάθεια να αρθούν εμπόδια.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα έστελνε αντιπροσωπεία στην Ντόχα, χωρίς να διευκρινίσει το πότε. Η εξέλιξη ακολούθησε αυτή που φάνηκε να είναι συμβιβαστική πρόταση της Χαμάς, που δήλωσε διατεθειμένη να αποδεχθεί ανακωχή έξι εβδομάδων, ενώ για καιρό αξίωνε οριστική κατάπαυση του πυρός. «Δεχθήκαμε να υπάρξει μερική αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Λωρίδα της Γάζας πριν γίνει οποιαδήποτε ανταλλαγή και, μετά την αρχική φάση, πλήρης αποχώρηση» είπε χθες ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν. Στην πρώτη φάση«θα υπάρξει πλήρης διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνομιλίες που ενδέχεται να συνεχιστούν για «μερικές ημέρες» ακόμη.