Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια στήριξης της λίρας εν μέσω αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με νέο επικεφαλής, τον διοικητή Fatih Karahan, αύξησε το επιτόκιο ρεπό μιας εβδομάδας στο 50% από 45%. Μόνο η Deutsche Bank AG και η Goldman Sachs Group Inc. ανέμεναν αυτή την κίνηση, ενώ όλοι οι άλλοι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν προέβλεπαν καμία αλλαγή.
Η ταχύτερη υποτίμηση της λίρας και η επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό φαίνεται ότι ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα να αλλάξει τακτική, μόλις δύο μήνες αφότου οι αξιωματούχοι της είχαν αποφασίσει ότι ο κύκλος σύσφιγξης έχει ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι μην επαναληφθεί η πτώση της λίρας που παρατηρήθηκε κατά την περσινή προεδρική ψηφοφορία, όταν έπεσε έως και 7% σε μία μόνο ημέρα.
Η τουρκική λίρα είχε τη χειρότερη απόδοση αυτόν τον μήνα μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, με απώλειες περίπου 3,7% έναντι του δολαρίου.
«Τον Φεβρουάριο, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να οδηγεί τις πληθωριστικές τάσεις, η υποκείμενη τάση του μηνιαίου πληθωρισμού ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας μετά την απόφαση. Σημείωσε ότι οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και χρυσού επιβραδύνθηκαν, γεγονός που βελτίωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, αλλά ότι η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε «ανθεκτική».
«Η σταθερότητα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις ζωντανές», ανέφερε η δήλωση. «Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ευθυγράμμιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τη συμπεριφορά των τιμών με τις προβλέψεις και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των μισθών στον πληθωρισμό».
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 67% τον Φεβρουάριο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας —η οποία είχε δηλώσει έναν μήνα πριν ότι είχε τελειώσει ο επίπονος κύκλος αύξησης των επιτοκίων που διήρκεσε οκτώ μήνες— ίσως χρειαστεί να επιστρέψει σε σύσφιγξη.