Ρεπορτάζ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το προνόμιο και την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Ερευνητικού Κέντρου CERN, είχαν την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του ΙΕΧΜΗ, δεκάδες ερευνητές, φορείς καινοτομίας και επιχειρήσεις, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.
Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία που είχε στόχο να ενθαρρύνει τη μεταφορά και την εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών του CERN και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία σε ερευνητές και εταιρείες να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας αιχμής, σε συνεργασία με το φημισμένο Ερευνητικό Κέντρο.
Πολλοί, ίσως να μην γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα ιδρυτικά κράτη μέλη του CERN, ως εκ τούτου σε αυτό τον φορέα εργάζονται και έλληνες επιστήμονες και τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Νίκος Ζιόγας, που συμμετείχε στην ημερίδα του ΕΠΠ και μίλησε στην «ΠτΚ».
Ο κ. Ζιόγας είναι απόφοιτος Επιστήμης των Υπολογιστών από το Imperial College της Μ. Βρετανίας και ξεκίνησε να εργάζεται στο CERN το 1987 ως αναλυτής συστημάτων πληροφορικής και σήμερα είναι σύμβουλος μεταφοράς έρευνας και τεχνογνωσίας του CERN.
«Η δουλειά μας είναι να παίρνουμε τις καινοτομίες και την τεχνογνωσία που παράγεται και να τις προωθήσουμε προς την κοινωνία και κυρίως στη βιομηχανία των κρατών μελών που απαρτίζουν τον οργανισμό» τόνισε ο κ. Ζιόγας.
Μερικές από αυτές τις τεχνολογίες έχουν διαχυθεί στην κοινωνία και η πλέον γνωστή είναι ο παγκόσμιος ιστός του διαδικτύου που γεννήθηκε στο CERN από τον Τιμ Μπέρνερς Λι ο οποίος έψαχνε να βρει έναν καλύτερο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ερευνητών.
Όμως, υπάρχουν ακόμα πολλές τεχνολογίες οι οποίες, όπως είπε ο κ. Ζιόγας, μπορεί να μην είναι τόσο γνωστές στην κοινωνία, έχουν προκαλέσει όμως μεγάλο αντίκτυπο σε τομείς που αφορούν π.χ. την ιατρική διάγνωση και θεραπεία. Ανέφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη θεραπείας κατά του καρκίνου μέσω ακτινοβολίας ανδρονίων. Το CERN πρωτοστάτησε σε μελέτες οι οποίες μετατράπηκαν σήμερα σε ολόκληρα ιατρικά κέντρα. Το ένα βρίσκεται στην Ιταλία και το άλλο στην Αυστρία, όπου άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 2016.
Επίσης, πολλές τεχνολογίες ανιχνευτών σωματιδίων του CERN, χρησιμοποιούνται σήμερα στην ιατρική διάγνωση, όπως η PT Scanning και η CT Scanning. Σύμφωνα με τον κ. Ζιόγα, «οι ιατρικές τεχνολογίες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι από τις εφαρμογές του ερευνητικού κέντρου, όμως υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, π.χ. στην αεροδιαστημική. Για παράδειγμα, το κέντρο έχει αναπτύξει ένα «τσιπ» που χρησιμοποιείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για την ανίχνευση σωματιδίων και σε πάρα πολλούς ακόμα τομείς.
Ακόμα, ανιχνευτές που αναπτύχθηκαν στο CERN χρησιμοποιούνται σήμερα σε συστήματα ύδρευσης και άρδευσης για να μην γίνεται σπατάλη νερού και πολλές ακόμα τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε πρακτικό επίπεδο», επισήμανε ο κ. Ζιόγας.

 

Η Πάτρα και το «οικοσύστημα» υψηλής τεχνολογίας
Όπως τόνισε ο κ. Ζιόγας, οι Έλληνες του CERN κατέχουν μια πολύ καλή θέση στο ερευνητικό κέντρο. Ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται το 1987 μαζί με άλλους δέκα Έλληνες και σήμερα ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε 30 άτομα. Όμως, εκτός από το μόνιμο προσωπικό, στο ερευνητικό κέντρο υπάρχουν ακόμα πολλοί Έλληνες φοιτητές και ερευνητές που κάνουν την εργασία τους από μερικούς μήνες έως και δύο χρόνια, αλλά και ερευνητές που εκπονούν προγράμματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Οπότε θα έλεγα ότι από ανθρώπινο δυναμικό, είμαστε πολύ καλά ως χώρα και με πολλούς νέους και αυτό είναι θετικό γιατί εκπαιδεύονται σε διάφορα πεδία, τα οποία δεν θα έβρισκαν απαραίτητα στο πανεπιστήμιό τους» τόνισε ο κ. Ζιόγας. Παράλληλα, έρχονται σε επαφή με την κουλτούρα της καινοτομίας και με προγράμματα όπου συνεργάζονται διαφορετικές χώρες και επιστήμες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τους δίνεται η ευκαιρία να μπουν σε έναν άλλο τρόπο σκέψης, την οποία ίσως δεν θα έβρισκαν στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει πολλές συνεργασίες με τα βασικά πειράματα του CERN, όπως και με αυτόνομα πειράματα, π.χ. το CAST όπου υπεύθυνος είναι ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Κωνσταντίνος Ζιούτας.
Από την πλευρά του ο κ. Ζιόγας αναγνώρισε ότι η επίσκεψή του στο Επιστημονικό Πάρκο και στο ΙΕΧΜΗ ήταν μια έκπληξη, γιατί είδε από κοντά ένα οικοσύστημα ερευνητών, ιδρυμάτων και εταιρειών με πολλές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αναπτύξουν συνεργασίες με το CERN για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες.
(Από την Έντυπη Έκδοση)

 

Πηγή: http://pelop.gr/