Οι τιμές του χρυσού διεύρυναν το ράλι τους και κατέρριψαν ακόμα ένα ρεκόρ, ωθούμενες από τις προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και από την ελκυστικότητα του μετάλλου ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου.
Η τιμή spot ενισχύθηκε κατά 1,32% και διαπραγματεύεται στα 2.265,53 δολάρια ανά ουγγιά. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό σημείωσαν άνοδο άνω του 2% και διαπραγματεύονταν στα 2.286,39 δολάρια ανά ουγγιά.
«Νομίζω ότι είναι μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή για τον χρυσό», δήλωσε στο CNBC ο Γιόζεφ Καβατόνι, στρατηγικός αναλυτής στο World Gold Council. «Αυτό που πραγματικά οδηγεί την άνοδο του χρυσού είναι, νομίζω, ότι πολλοί κερδοσκόποι της αγοράς αποκτούν πραγματικά εμπιστοσύνη στις περικοπές της Fed», είπε.
Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Ο βασικός δείκτης πληθωρισμού της Fed για τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή – πιθανότατα θα κρατήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε αναμονή πριν αρχίσει να εξετάζει μειώσεις επιτοκίων.
Η Fed έμεινε στάσιμη όσον αφορά τα επιτόκια κατά την ολοκλήρωση της πρόσφατης συνεδρίασής της τον Μάρτιο, αλλά επέμεινε στην πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος.
Οι τιμές του χρυσού τείνουν να μοιράζονται μια αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν ασθενέστερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Οι τιμές των ράβδων οδηγήθηκαν υψηλότερα και από τη ζήτηση στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Σίζαρ Μπράιαν, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Gabelli Funds.
«Στην Κίνα, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν στραφεί στον χρυσό επειδή ο τομέας των ακινήτων είχε κακές επιδόσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η γενική οικονομία της Κίνας παραμένει αδύναμη και η χρηματιστηριακή αγορά και το νόμισμά της δεν έχουν καλές επιδόσεις.
Το ράλι του χρυσού μέχρι στιγμής έχει τροφοδοτηθεί από τις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια αποθεμάτων λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, του εγχώριου πληθωρισμού και της αδυναμίας του δολαρίου ΗΠΑ, δήλωσε ο Καβατόνιαπό το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
«Πραγματικά ισχυρά δεδομένα για να συνεχίσουν να αγοράζουν … [αλλά] ας δούμε αν θα συνεχίσουν να είναι τόσο μεγάλες και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Η Κίνα είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός τόσο για την καταναλωτική ζήτηση όσο και για τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία του WGC.