Στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών μαζί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων 13 ευρωπαϊκών χωρών.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης με έμφαση στον άξονα Βορρά-Νότου, μέσω διασύνδεσης οικονομικών και υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής επικοινωνίας.

Στις επαφές του ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τον ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα στον εν λόγω διάδρομο με έργα αναβάθμισης υποδομών και εγχειρήματα διαδυνσεδιμότητας με γειτονικές χώρες που την αναδεικνύουν σε κόμβο ενέργειας, μεταφορών και logistics στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βαρσοβία, όπου θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για διαβουλεύσεις πάνω στη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε., εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Αύριο Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, εν όψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με κεντρικά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αλλά και την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.