Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, καθώς κατέληξε και ένα βρέφος εννέα μηνών, στην τυφλή επίθεση ενός άνδρα με μαχαίρι εναντίον πολιτών σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ. Άλλοι οκτώ είναι τραυματίες ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Και ο δράστης είναι νεκρός, έπειτα από πυροβολισμό που δέχθηκε από αστυνομικό. Μαζί με τον δράστη οι νεκροί ανέρχονται συνολικά σε έξι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αυστραλία Αλέκο Μάρκελλο ο δράστης είναι ένας νεαρός άντρας 30 ετών, πιθανότατα αραβικής καταγωγής, ο οποίος μπήκε στο εμπορικό κέντρο σε ώρα αιχμής έβγαλε ένα μεγάλο μαχαίρι και άρχισε να μαχαιρώνει περαστικούς. Στην αρχή κάποιοι θεώρησαν ότι πρόκειται για κάποιο οικογενειακό ζήτημα, για καυγά. Τελικά, όπως διαπίστωσαν γρήγορα οι αυτόπτες μάρτυρες, μαχαίρωνε τυχαία πολίτες. Ακολούθησαν σκηνές πανικού, οι ανθρωποι έσπευσαν και κλειδώθηκαν στα καταστήματα με τη βοήθεια των σεκιούριτι και μπήκε η αστυνομία. Κάποια στιγμή ο δράστης εντοπίστηκε και τον πυροβόλησε μία γυναίκα αστυνομικός. Ο άνδρας φορούσε τη στολή της εθνικής Αυστραλίας στο ράγκμπυ, με την επιγραφή Kangaroos

Τοπικές ιστοσελίδες ανέφεραν ότι εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το εμπορικό κέντρο, ενώ το κανάλι ABC μετέδωσε ότι κάποιοι άνθρωποι βρίσκονταν παγιδευμένοι στο εσωτερικό. Εναέρια πλάνα έδειξαν ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας έξω από το εμπορικό κέντρο ενώ ένοπλοι αστυνομικοί “χτένιζαν” την ταράτσα όπου βρίσκεται ο χώρος στάθμευσης.

Σίδνεϊ: Πέντε τα θύματα, μεταξύ τους και βρέφος – Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης του δράστη στο εμπορικό κέντρο

Ενας από τους μάρτυρες δήλωσε ότι είδε μία γυναίκα ξαπλωμένη στο έδαφος πριν ο ίδιος, βρει καταφύγιο σε ένα κοσμηματοπωλείο.

Η πολιτειακή αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο, να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αρκετές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πλήθη ανθρώπων να εγκαταλείπουν το εμπορικό κέντρο, ενώ περιπολικά της αστυνομίας και οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έφταναν στην περιοχή.

Οι αστυνομικές αρχές παρότρυναν τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι έρευνες για το περιστατικό.