Στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι «αναμένει» οι σύμμαχοί της να κάνουν σύντομα το ίδιο. «Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του για την ανάπτυξη drones και πυραύλων, των Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας» ανέφερε συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας: «Αυτές οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν, προκειμένου να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνατότητές του».

Ακόμη, ο Τζέικ Σάλιβαν κατέστησε σαφές ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας τους για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα νέα πλήγματα με drones και πυραύλους από το Ιράν. «Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουν με δικές τους κυρώσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, που μοιάζει να συντονίζει τις ενέργειες με τις Βρυξέλλες. «Τα τελευταία τρία χρόνια, πέρα από τις κυρώσεις που συνδέονται με τα drones και τους πυραύλους, οι ΗΠΑ επέβαλαν μέτρα σε 600 φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την τρομοκρατία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από το ιρανικό καθεστώς» και διάφορα κινήματα συνδεόμενα με αυτό στην περιοχή, σημείωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Η ιδέα είναι να επεκταθεί το προϋπάρχον καθεστώς (σ.σ.: κυρώσεων) με στόχο τα ιρανικά drones» σημείωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, έπειτα από έκτακτη σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών των 27.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε νωρίτερα χθες πως «αναμένει» πως θα επιβληθούν νέες κυρώσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Χαμάς δεν εμποδίζουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχόμενη πως οι υπηρεσίες της θα «εγγυηθούν» πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. «Στη Γάζα, ολόκληρος ο πληθυσμός -πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι- αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια και το μεγαλύτερο μέρος του έχει εκτοπιστεί. Επαφίεται σε εμάς, που συμμετέχουμε σε αυτές τις συναντήσεις, να κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να τερματιστούν τα δεινά αυτά» σημείωσε σε τοποθέτησή της η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών εν όψει των συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.