Ενέκρινε οριστικά χθες Τρίτη (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) το αμερικανικό Κογκρέσο ένα πολύ υψηλο πακέτο περαιτέρω στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, καρπό πολύμηνων και εξαιρετικά τεταμένων διαβουλεύεσεων.
Το πακέτο χρηματοδοτήσεων, που συμπεριλαμβάνει επίσης κεφάλαια για το Ισραήλ, για την Ταϊβάν, καθώς και τελεσίγραφο για την πλατφόρμα TikTok, εγκρίθηκε με εξαιρετικά ευρεία πλειοψηφία από τη Γερουσία, ενώ είχε εγκριθεί ήδη το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να στέλνουν όπλα και υλικό στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο που περίμενε ανυπόμονα το Κίεβο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι θα υπογράψει τη σχετική πρόταση νόμου και θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό μόλις αυτή φτάσει στο γραφείο του, εντός της ημέρας.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την αμερικανική Γερουσία μετά την ψηφοφορία κατά την οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η χορήγηση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ στη χώρα του.
«Ευχαριστώ τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων (σ.σ.: σε αυτό το σώμα του Κογκρέσου) Μιτς Μακόνελ για τον σθεναρό ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην προώθηση αυτού του διακομματικού νόμου, καθώς και όλους τους Αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων που ψήφισαν υπέρ του» ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης λίγη ώρα μετά την έγκριση του κειμένου.
Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος υποστηρικτής σε στρατιωτικό επίπεδο της Ουκρανίας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, όμως το πακέτο της νέας βοήθειας, που περιλαμβάνει απαραίτητο υλικό, ήταν βαλτωμένο για μήνες στο Κογκρέσο.
«Εκτιμώ επίσης την υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν και ελπίζω ότι το σχέδιο νόμου θα υπογραφτεί σύντομα και ότι το προσεχές πρόγραμμα βοήθειας θα ανέλθει στο ύψος της αποφασιστικότητας που βλέπω πάντα στις διαπραγματεύσεις μας» πρόσθεσε ο Ζελένσκι, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι δυνατότητες μακρού βεληνεκούς, πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας που θα διατεθούν στην Ουκρανία είναι απαραίτητα εργαλεία για την πιο γρήγορη αποκατάσταση της ειρήνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη όπλων και πυρομαχικών, καθώς και προσωπικού, την ώρα που ο στρατός της Μόσχας ασκεί ασταμάτητη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, όπου πλέον έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.