Στη σημασία των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο της Υγείας αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα και είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και ιδίως στην Υγεία και στην ψηφιακή Υγεία.

Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο «ygeiamou 2024 – Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος», ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το σύστημα Υγείας στη χώρα έχει χρόνιες παθογένειες που πρέπει να διορθώσουμε. Είναι καλό να συζητάμε το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μας βοηθήσει στον καρκίνο και την έρευνα, αλλά έχουμε δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του συστήματος Υγείας, δαπανώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να βελτιώσουμε υποδομές και να διορθώσουμε ελλείψεις που αφορούν το προσωπικό».

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα κι είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και ιδίως στην Υγεία και στην ψηφιακή Υγεία. Έχουμε δρομολογήσει διάφορες αλλαγές διαφυλάσσοντας τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών. Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος. Είναι σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και διευκρίνισε: «Έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα. Ξεκινώντας από το Myhealthapp μέχρι τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Έχουμε εφαρμογές και είναι χρέος να έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε κι είναι ένα μεγάλο έργο που γίνεται. Πρέπει να φύγουμε από το χαρτί και να πάμε στην ψηφιακή εποχή. Η ψηφιακή πληροφορία έχει μεγάλη σημασία για εμάς αλλά με συναρπάζει το επόμενο βήμα. Π.χ. πώς θα μας βοηθήσει στη φαρμακευτική για παράδειγμα και στα διαγνωστικά. Όμως, η δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε πολλά δεδομένα είναι μία από τις πολλές επαναστάσεις που θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε: «Δεν έχω κρύψει τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στο ΕΣΥ, και την ανάγκη για μεγάλο άλμα στο μέλλον για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δομικές παθογένειες του ΕΣΥ και πολλά χρόνια υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που γίνονται για μια συνολική αναδιάταξη της Υγείας και στη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. «Όταν μιλάμε για ΕΣΥ, πολλοί σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους μόνο με αυτά. Πολίτες πάνε στα νοσοκομεία και βλέπουν εικόνες που δεν τους ικανοποιούν και δικαίως… Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την Υγεία πιο ολιστικά. Να βάλουμε την πρωτοβάθμια υγεία στη συζήτηση. Με τις προληπτικές εξετάσεις. Εκεί ειδικά συντελείται μία επανάσταση, που αφορά στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία. Στείλαμε πάνω από 1 εκατ. SMS για μαστογραφίες και έκαναν πάνω από 400.000… Σημασία μεγάλη πρέπει να δίνουμε και στην πρόληψη για να είμαστε καλά στο μέλλον. Τι σημαίνει ειδικά σε έναν πληθυσμό που γερνάει, υγιής γήρανση».

Αναφορικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε αντίδραση στις καινοτομίες. Κάποιος μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρό του ή τον ύπνο του. Αν παρακολουθούμε το πόσο αθλούμαστε. Σε όλα αυτά η πρόληψη και η πρωτοβάθμια υγεία μπορεί να βοηθήσει. Και γιατρούς στα νησιά χρειαζόμαστε, δεν θα έχεις ποτέ υποκατάστατο για τον γιατρό. Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε, το δοκιμάζουμε ήδη στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες. Υπάρχει φόβος για την τεχνολογία σήμερα. Εάν δεν εξηγούμε με απλά λόγια, όπως δεν φοβόμαστε τον τομογράφο, έτσι δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Αναφερόμενος, τέλος, στην αξιοποίηση των δεδομένων, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Αν τροφοδοτήσουμε έναν αλγόριθμο με δεδομένα, οι διαγνώσεις θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Έτσι και στις περιπτώσεις αυτισμού. Γιατρός, τεχνολογία και καλύτερη ενημέρωση του ίδιου του ασθενούς, με αυτά μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη επανάσταση».