Την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.
Οπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, η Νορβηγία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης και πρόκειται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές και διπλωματικές διατυπώσεις για την πλήρη αναγνώριση του επίσημου κράτους των Παλαιστινίων, παρά τις έντονες αντιδράσεις από ισραηλινής πλευράς.
«Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική οδό που προσφέρει μια πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους. Δηλαδή δύο κράτη, το ένα πλάι στο άλλο, σε ειρήνη και ασφάλεια» είπε ο Στέρε και πρόσθεσε: «Η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί έναν τρόπο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων, οι οποίες έχουν χάσει έδαφος σε αυτή τη μακροχρόνια και βάναυση διαμάχη. Στέλνει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης».
O Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο ανακοίνωσε: «Σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουμε ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης».
Η αναγνώριση θα τεθεί σε ισχύ και στις τρεις χώρες στις 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες τους.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ προχώρησε στην ανάκληση των πρεσβευτών του Ιρλανδία και Νορβηγία.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα» τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.
Την απόφαση ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης κοινοποίησαν τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας.
Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.
Ποιοι άλλοι ακολουθούν
Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης έχουν επίσης τεθεί μεταξύ άλλων η Σλοβενία και η Μάλτα, ενώ «παράθυρο» αναγνώρισης έχουν αφήσει επίσης Γαλλία και Αυστραλία.
Η Αυστραλία σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, σε μια αλλαγή πολιτικής καθώς η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους – που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος που ζει σε ασφάλεια – δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.