Πενήντα οκτώ πρόσωπα και δεκαεννέα εταιρείες και οργανισμοί θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα που συνδέονται με την πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου το 2017, που οδήγησε στον θάνατο 72 ανθρώπους αλλά και σε επανεξέταση των οικοδομικών κανονισμών και της μεταχείρισης κοινοτήτων χαμηλού εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ ήταν η πλέον φονική σε κτίριο διαμερισμάτων στη Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη σε ενημέρωση ότι οι κατηγορίες θα περιλαμβάνουν παράβαση καθήκοντος σε δημόσιο αξίωμα, απάτη και ανθρωποκτονία από εταιρεία, αλλά είναι απίθανο να απαγγελθούν πριν από τα τέλη του 2026, ενώ δεν κατονόμασαν τους υπόπτους.

Η φωτιά, που ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πρόβλημα σε ψυγείο, επεκτάθηκε γρήγορα στους 23 ορόφους του κτίριου εργατικών κατοικιών τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουνίου του 2017.

Η επένδυση του εξωτερικού του κτιρίου με εύφλεκτο συνθετικό υλικό συνέβαλε στην ανεξέλγκτη επέκταση της φωτιάς, ενώ πολλοί πέθαναν στα διαμερίσματά τους διότι ακολούθησαν τις οδηγίες των Αρχών να μη μετακινηθούν και να περιμένουν τους διασώστες.

Ταυτόχρονα, η τεράστια καταστροφή προκάλεσε ερωτήματα για το εάν στον υψηλό αριθμό των νεκρών έπαιξε ρόλο η παραμέληση μιας κοινότητας με ανθρώπους διαφόρων εθνοτήτων και χαμηλού εισοδήματος.