Τη σχέση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προτίθεται να χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός υποψήφιος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να βγάλει από τις ρωσικές φυλακές τον δημοσιογράφο της «Wall Street Journal» Έβαν Γκέρσκοβιτς, όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα ιδιοκτησίας του Truth Social ότι αυτό θα συμβεί λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες επδιώκει να νικήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

«Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο δημοσιογράφος από τη Wall Street Journal, ο οποίος κρατείται από τη Ρωσία, θα απελευθερωθεί σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά σίγουρα πριν αναλάβω καθήκοντα. Θα είναι ΣΠΙΤΙ, ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ» υποστήριξε ο Τραμπ και πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, θα το κάνει για μένα, αλλά όχι για οποιονδήποτε άλλον, και ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!».

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε σε οποιεσδήποτε επαφές με τον Πούτιν ούτε είπε ποιους λόγους έχει για να πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης θα απελευθερώσει τον Γκέρσκοβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος συνελήφθη πέρυσι τον Μάρτιο κατηγορούμενος για κατασκοπεία, κάτι που ο ίδιος, η εφημερίδα του και η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνούνται κατηγορηματικά. Παρότι έχει περάσει πάνω από έναν χρόνο σε φυλακή της Μόσχας, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη του.

Ο Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ο Γκέρσκοβιτς θα μπορούσε να απελευθερωθεί με αντάλλαγμα έναν Ρώσο ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Γερμανία για φόνο.

Ο Τραμπ έχει ισχυριστεί επίσης ότι θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες αφότου επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, αλλά δεν έχει διευκρινίσει πώς προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.