Tέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 16 τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη από την κατάρρευση τριώροφου κτίσματος στη Μαγιόρκα που στέγαζε μπαρ-εστιατόριο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η κατάρρευση έγινε περίπου στις 20.30 τοπική ώρα (21.30 ώρα Ελλάδος) στο κτίριο όπου στεγαζόταν το «Medusa Beach Club», όταν το δάπεδο του καταστήματος κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να πέσουν άνθρωποι στο υπόγειο, όπου βρίσκονταν επίσης πελάτες και προσωπικό.

Το τριώροφο κτίριο, που ήταν δίπλα στη θάλασσα στην τουριστική περιοχή Πλάγια ντε Πάλμα, την ώρα της κατάρρευσης ήταν γεμάτο, καθώς έχει ήδη αρχίσει η τουριστική περίοδος στις Βαλεαρίδες, ένα αρχιπέλαγος στο οποίο ανήκουν επίσης η Ιμπιζα, η Μινόρκα και η Φορμεντέρα.

Αμέσως μετά την κατάρρευση έσπευσαν στο σημείο πυροσβέστες και ασθενοφόρα που μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομείο.

Οι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο να παραμείνουν σιωπηλοί προκειμένου να μπορέσουν να ακούσουν τις φωνές των επιζώντων.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επισήμανε ότι επτά τραυματίες νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση και εννέα σε σοβαρή.

Διασώστες πέρασαν μεγάλο μέρος της νύχτας αναζητώντας στα ερείπια τυχόν άλλα θύματα, όμως πλέον έχουν ολοκληρώσει την επιχείρησή τους.

«Ολοκληρώσαμε (την επιχείρηση), αφού κάναμε τις τελευταίες αναζητήσεις και επιβεβαιώσαμε 20 θύματα, εκ των οποίων τέσσερις νεκροί» δήλωσε ο Εντερ Γκαρσία, επικεφαλής της πυροσβεστικής της Πάλμα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IB3, προσθέτοντας: «Τα θύματα είναι πολλών εθνικοτήτων… Αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι η πλειονότητα είναι αλλοδαποί και όχι κάτοικοι της Πάλμα».

Προσώρας, άγνωστα παραμένουν τα αίτια του δυστυχήματος. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, πάντως, το δάπεδο κατέρρευσε ενδεχομένως λόγω του πλεονάζοντος αριθμού επισκεπτών και του υπερβολικού βάρους. Σε εξέλιξη για τα αίτια της κατάρρευσης είναι έρευνα των τοπικών Αρχών.