Τις βασικές του θέσεις με τις οποίες κατέρχεται υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΕΒ παρουσίασε ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.
Οι προτεραιότητες του, όπως τις παρουσίασε είναι τέσσερις.
Πρώτη τα εργασιακά. Όπως είπε χρειάζεται να γίνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, όπως έγινε πρόσφατα στην Ισπανία. “Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εργασιακή νομοθεσία. Πρέπει να την απλουστεύσουμε και να την κάνουμε πιο δίκαιη. Πρέπει να δώσουμε και στους εργαζόμενους και στους εργοδότες αυτό που επιθυμούν. Οι πρώτοι θέλουν περισσότερα χρήματα, οι δεύτεροι ευελιξία. Όπως ειπε μάλιστα με την ευελιξία μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη. “Είμαστε παγιδευμένοι σε στερεότυπα και πρέπει να ξεφύγουμε απ’ αυτά”, σημείωσε ο ίδιος.
Δεύτερη προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής στη χώρα. ‘Η Ελλάδα ζει με 75% κατανάλωση και μόλις 25% παραγωγή. Με αυτό το δεδομένο πόσα χρόνια λέτε να περάσουν μέχρι την επόμενη κρίση. Όχι πολλά! Πόσο καιρό ένα νοικοκυριό μπορεί να αντέξει εάν ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα παράγει;
Το δεύτερο θέμα, η παραγωγή.. η Ελλάδα ζει με 75% κατανάλωση και 25% παραγωγή. Πόσα χρόνια θα κάνουμε μέχρι την επόμενη κρίση με 75% κατανάλωση! Οχι πολλά… Τα νοικοκυριά μας πόσο θα αντέξουν όταν μόνο έχουν έξοδα; Την επόμενη φορά που θα πτωχεύσουμε δε νομίζω ότι θα μας βοηθήσει κανείς!”. Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο που πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί η κατάσταση είναι η άρση των αντικινήτρων. “Κάθε κυβέρνηση επιθυμεί να τα καταργήσει αλλά κολλάει στην κοινωνική αντίληψη που έχει διαμορφωθεί για τη Βιομηχανία και την Παραγωγή”, σημείωσε. Στα αντικίνητρα συμπεριελαβε το ζήτημα των αδειοδοτήσεων, τα κίνητρα για επενδύσεις και το χωροταξικό. “Δεν λέω να μπουν κίνητρα με επιδοτήσει. Δεν μπορούμε όμως να δώσουμε επιταχυνόμενες αποσβέσεις στις βιομηχανίες που δουλεύουν πάνω από μία βάρδια; Δεν μπορούμε να φροντίσουμε το κόστος ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες… για να μην πάμε στους αναπτυξιακούς νόμους που έχουν κόψιμο στα 3 εκατ. ευρώ και άρα εστιάζουν στις μικρές επενδύσεις…”, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος επίσης ζήτησε να υπάρξουν λύσεις για το χωροταξικό καθώς σήμερα δεν υπάρχουν χώροι για βιομηχανικές επενδύσεις όπως επίσης και την δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας. “Επενδύσεις γίνονται στη χώρα. Βιομηχανίες όμως δεν γίνονται”, τονισε ο ίδιος.
Το τρίτο που υποσχέθηκε ο κ. Θεοδωρόπουλος ήταν η αναδιοργάνωση του ΣΕΒ προκειμενου να συγκροτηθεί ειδική ομάδα για τις ΜμΕ και αντίστοιχη ομάδα για τις εταιρείες της “νέας οικονομίας” που αντιμετωπίζουν ειδικά θέματα, όπως σημείωσε.
Τέλος, τέταρτο βασικό θέμα της ατζέντας του είναι το ζήτημα της “Ευρωπαίκής Ανταγωνιστικότητας”. “Δυστυχώς οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας, η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά ενώ η Ευρώπη όχι. Υπάρχει αποβιομηχάνιση. Οπότε πρέπει να αφήσουμε τις πολυτέλειες και να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα. Στις “πολυτέλειες” ο ίδιος συμπεριέλαβε την υπέρ του δέοντος προσοχή που έχει δείξει η Κομισιόν στα θέματα γύρω απ’ τον πόλεμο στην Ουκρανία. “Ο πόλεμος αυτός έχει απορροφήσει πόρους κρίσιμους. Δεν λέω να τα αφήσουμε αλλά να ασχοληθούμε και με τα άλλα”. Επίσης στάθηκε στο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. “Δυστυχώς αυτό το μοντέλο είναι ακριβό στην χρηματοδοτηση διότι δεν γεννάμε παιδιά και χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα. Οπότε σε λίγο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτείται. Ισως το λύσουμε το θέμα της υπογεννητικότητας μέσω μετανάστευσης όμως το θέμα βαθύτερο”, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος χαρακτηρίζοντας ως “ευχάριστο μήνυμα” την κοινή επιστολή Μακρόν – Σολτς.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος επιβεβαίωσε ότι η πρόταση του για την ανάληψη του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ είναι η κα Ράνια Αικατερινάρη.