Τα πάνω-κάτω έφερε η αθρόα προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων στον σημερινό β’ γύρο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν-Λικ Μελανσόν να καταλαμβάνει, σύμφωνα με τα επίσημα exit polls, την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας τις περισσότερες έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ψύχραιμος (…), ο Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του επίσημη δήλωση μετά το αναπάντεχο αυτό αποτέλεσμα, συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών και διαμήνυσε πως θα λάβει αποφάσεις αφού διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής Προεδρίας. «Το κυβερνητικό μέτωπο δεν είναι νεκρό, είναι εδώ, ακόμη και μετά από επτά χρόνια στην εξουσία», σχολιάζουν οι πηγές, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Μακρόν θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού.

«Το ερώτημα θα είναι αν μπορεί να συγκροτηθεί ένας συνεκτικός συνασπισμός, που θα φτάσει τους 289 βουλευτές… Τα αποτελέσματα δεν απαντούν στο ερώτημα “ποιος θα κυβερνήσει”», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, με τις πηγές της γαλλικής Προεδρίας να τονίζουν: «Όπως απαιτεί η παράδοση, (ο πρόεδρος) θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού».

«Στα χέρια της ακροαριστεράς η Γαλλία»
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολική ανατροπή στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, ο Ζορντάν Μπαρντελά ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που στήριξαν την Εθνική Συσπείρωση και τους υποψηφίους της, λέγοντας ότι «επικράτησε μια συμμαχία ατιμίας και επικίνδυνων συμμαχιών».

«Αυτές οι συμμαχίες ρίχνουν τη Γαλλία στα χέρια της άκρας Αριστεράς» υποστήριξε ο ηγέτης της γαλλικής Ακροδεξιάς και πρόσθεσε πως «θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι νομοθέτες της Εθνικής Συσπείρωσης θα ενωθούν σε μια μεγάλη ομάδα».

Ο πρόεδρος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν μίλησε, επίσης, για ιστορικά κέρδη για το κόμμα του μετά και τις σημερινές εκλογές και κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι «έσπρωξε τη Γαλλία σε αβεβαιότητα και αστάθεια». «Ο Μακρόν επέλεξε να παραλύσει τους θεσμούς μας», είπε συγκεκριμένα.

 

ΠΗΓΗ: