Πολύ κατώτερος των περιστάσεων φάνηκε τελικά και ο νυν Δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά ακολουθώντας ουσιαστικά το δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοι ως προς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης. Δυστυχώς στα πρώτα τρία χρόνια της θητείας του δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις πολλές προσδοκίες των ψηφοφόρων του οι οποίοι πίστεψαν πως θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και να είναι έστω και ελάχιστα καλύτερος από τους προηγούμενους Δημάρχους της Μύκης.

Η αλήθεια είναι πως πράγματι θα περίμενε κανείς από τον κ. Καπζά να ασχοληθεί περισσότερο με τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου όπως για παράδειγμα η έλλειψη νερού σε αρκετούς οικισμούς αλλά ο ίδιος φρόντισε να διαψεύσει τις όποιες ελπίδες.

Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες ζέστες και ήδη αρκετά πομακοχώρια (να μας συγχωρείτε κ. Καπζά που αποκαλούμε έτσι τους οικισμούς του Δήμου Μύκης αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και δε μπορεί κανένας να την αλλάξει) μένουν χωρίς νερό για πολλές ώρες ενώ μερικές φορές αυτό κρατάει και ολόκληρη μέρα. Θυμίζω πως διανύουμε την περίοδο του Ραμαζανιού κι αυτό σημαίνει πως οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του Δήμου Μύκης λόγω νηστείας στερούνται όλη μέρα το νερό αλλά και το βράδυ που μπορούν να πιούν δεν ξέρουν αν θα το έχουν στη βρύση του σπιτιού τους.

Αμέσως μετά το Ραμαζάνι οι ίδιοι κάτοικοι θα βγουν στα χωράφια για τις αγροτικές τους εργασίες αλλά και πάλι επιστρέφοντας στο σπίτι δεν ξέρουν αν θα βρουν ένα ποτήρι νερό για να ξεδιψάσουν….

Να επισημάνω πως το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και δεν προέκυψε επί ημερών Τζεμήλ Καπζά. Οι προηγούμενοι Δήμαρχοι ωστόσο δεν κατάφεραν να δώσουν μια οριστική λύση κι έτσι όλοι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον κ. Καπζά. Προς το παρόν όμως κι αυτός κάνει ακριβώς ότι έκαναν και οι προκάτοχοι του, τροφοδοτεί με νερό τις δεξαμενές των οικισμών με τα βυτιοφόρα οχήματα του Δήμου με αποτέλεσμα το νερό να εξαντλείται μέσα σε ελάχιστες ώρες.

«Αυτές τις λίγες ώρες που θα έχουμε νερό περιμένουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, ακόμα κι αν το νερό έρθει μέσα στη νύχτα» λένε κάτοικοι της ορεινής περιοχής με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Ακόμα και για την καλή ποιότητα του συγκεκριμένου νερού δε μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχει υπάρχει επίσημη καταγγελία για προβλήματα υγείας από την κατανάλωση του. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή δεν είναι η αρμόζουσα λύση, δεν είναι δυνατόν εν έτη 2017 να υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται το νερό όχι σε κάποια τριτοκοσμική χώρα αλλά στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή οι μέχρι τώρα Δήμαρχοι φάνηκαν ανίκανοι να δώσουν μια μόνιμη λύση.

Βέβαια το τελευταίο διάστημα ο κ. Καπζά φαίνεται πως έχει πολύ πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί. Ένα από αυτά είναι η καλή γνώση της τουρκικής γλώσσας και μάλιστα με πιστοποίηση από συγκεκριμένο πανεπιστήμιο της Άγκυρας ως απαραίτητο προσόν για την πρόσληψη υπαλλήλων σε υπηρεσίες του Δήμου οι οποίοι φυσικά θα εξυπηρετούν πολίτες οι οποίοι δεν είναι Τούρκοι, επίσημα εννοώ διότι συνειδησιακά ο καθένας μπορεί να είναι Τούρκος, Κινέζος, Αλβανός και ότι άλλο θέλει. Το αν έχουν ή δε έχουν νερό οι κάτοικοι είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια βρε αδελφέ. Την τουρκική γλώσσα να μη χάσουμε μόνο. Σωστά τα λέω κ. Δήμαρχε;…

Δεν ξέρω κατά πόσο έχει καλή μνήμη ο νυν Δήμαρχος Μύκης αλλά εγώ θα του θυμίσω ορισμένες λεπτομέρειες που μάλλον σύντομα θα τις βρει μπροστά του. Και οι προκάτοχοι σας κ. Καπζά ασχολήθηκαν με παρόμοια ζητήματα, έδωσαν δηλαδή μεγαλύτερο βάρος στην τουρκική γλώσσα και στην μόνο στη φαντασία τους τουρκική μειονότητα της Θράκης αλλά ξέρετε που βρίσκονται τώρα, ακριβώς εκεί που θα στείλουν και εσάς στις επόμενες εκλογές οι ΠΟΜΑΚΟΙ ψηφοφόροι σας.

Θα θυμάστε ασφαλώς τον κ. Αγά ο οποίος άφηνε τους μαθητές χωρίς θέρμανση διότι δεν είναι να βάλει πετρέλαιο με ελληνικά χρήματα. Τον έστειλαν σπίτι του οι ΠΟΜΑΚΟΙ ψηφοφόροι. Θα θυμάστε τον κ. Ντουκιαντζή της ΝΔ ο οποίος το 2006 μέσω τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας φώναζε πως η λέξη ΠΟΜΑΚΟΣ είναι βρισιά και πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τούρκοι. Χρειάστηκαν μόλις δυο μήνες για να τον στείλουν κι αυτόν σπίτι του οι ΠΟΜΑΚΟΙ ψηφοφόροι.

Βέβαια ο τωρινός Δήμαρχος Μύκης έχει αρκετό χρόνο μπροστά του για να ασχοληθεί με πιο σοβαρά ζητήματα του Δήμου του αλλά δεν ξέρω κατά πόσο έχει τη βούληση να το κάνει. Αν πάντως δεν αλλάξει στάση τότε νομίζω πως μπορούμε από τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του.

Πέρα όμως από το νερό, αυτό που το τελευταίο διάστημα τράβηξε την προσοχή μας είναι η έλλειψη μπλε κάδων ανακύκλωσης σε πολλά από τα ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ. Προφανώς ο Δήμαρχος Μύκης δεν έχει ακούσει τίποτα για την οικολογική συνείδηση ή δεν ξέρει τι σημαίνει αυτή η φράση. ίσως χρειάζεται κάποιος από τους ΠΟΜΑΚΟΦΩΝΟΥΣ συνεργάτες του να του μεταφράσει τη συγκεκριμένη φράση στην αγαπημένη του γλώσσα, την τουρκική μπας και καταλάβει.  ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΜΑΚΙΚΑ Ο ΤΖΕΜΗΛ ΚΑΠΖΑ

Σεμπαϊδήν Καραχότζα

ΠΗΓΗ