Ο 50χρονος Ρώσος Ορθόδοξος εκατομμυριούχος German Sterligov άνοιξε πρόσφατα μια αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων στη Ρωσία με σκοπό την πώληση βιολογικών τροφίμων σε χαμηλές τιμές για εκείνους που «δυσκολεύονται με τα χρήματα», όπως λέει ο ίδιος. Εκτός από ψωμί που πωλείται σε χαμηλή τιμή, στο κατάστημα μπορείτε να αγοράσετε ηλιέλαιο, μέλι, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τσάγια.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος “Business Class”, το πρώτο κατάστημα της εμπορικής αλυσίδας “Хлеб и соль” (“Ψωμί και Αλάτι”), του Sterligov ξεκίνησε τις εργασίες του στις 16 Μαΐου. Τρία νέα καταστήματα θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του έτους.

Το ‘Ψωμί και Αλάτι’, απασχολεί χριστιανούς και προωθεί ανοιχτά την παραδοσιακή χριστιανική ηθική. Τα καταστήματα τουSterligov τόσο στην Αγία Πετρούπολη όσο και στη Μόσχα έχουν προκαλέσει σάλο με την ύπαρξη πινακίδων στα παράθυρα που δηλώνουν στα ρώσικα “δεν επιτρέπονται αδελφές” (εντάξει, στο πιο βαρύ).

Ερωτηθείς γι’ αυτό, ο Στέρλιγκοφ απάντησε:

«Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος από βρωμιά και άρρωστους ανθρώπους. Μπροστά στα μάτια μας έχουμε την ιστορική εμπειρία των Σοδόμων και των Γομόρρων, όταν ο Θεός έκαψε αυτές τις πόλεις».

Ο Sterligov είναι επίσης εθνικιστής, ο οποίος πρότεινε να πουληθούν τα μακρινά ανατολικά μέρη της Ρωσίας (έστειλε μάλιστα σχετική επιστολή στον Πούτιν) για να δημιουργηθεί ένα πραγματικό ρωσικό εθνοτικό κράτος στην ευρωπαϊκή Ρωσία. Έχει επίσης χρηματοδοτήσει εκστρατείες κατά της άμβλωσης στη Ρωσία.

Ήδη ακτιβιστές των LGBT ζήτησαν από τους αστυνομικούς να αφαιρέσουν την πινακίδα, ενώ εξετάζουν το εάν θα ζητήσουν να ασκηθεί εναντίον του κατηγορία για “υποκίνηση μίσους”. Πάντως πέρα από μία πέτρα που έπεσε στο παράθυρο κάποιου καταστήματος, ο κόσμος δεν δείχνει να ενοχλείται.

Ο Sterligov δεν μοιάζει με τους άλλους Ρώσους ολιγάρχες. Η ιστορία της ζωής του Sterligov είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και ασυνήθιστη. Σε μια ηλικία που οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ο Sterligov ήταν ήδη εκατομμυριούχος. Ήταν μόλις 24 χρονών όταν ίδρυσε την εταιρεία που θα τον έκανε έναν από τους πλουσιότερους άνδρες στη Ρωσία. Η οικονομική αυτοκρατορία που δημιούργησε – με γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη – του εξασφάλιζε μια ζωή άνεσης. Αλλά εκείνος επέλεξε μια ακριβώς αντίθετη ζωή – μετά από 15 χρόνια φήμης και πλούτου, τα έδωσε όλα για να αποκτήσει μια ήσυχη ζωή ενός αγρότη που ζει στο δάσος!

«Είμαι ελεύθερος εδώ», είπε σε μια συνέντευξή του το 2014. «Δεν εξαρτώμαι από κανέναν και είμαστε απόλυτα αυτάρκεις. Οι περισσότεροι από τους φίλους μου νόμισαν ότι έχασα το μυαλό μου, αλλά νομίζω ότι αποδείχτηκα ότι έκανα το σωστό».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς ο κομμουνισμός εξασθενούσε, ο Sterligov δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση, η οποία μεγάλωσε και σύντομα έγινε ο πρώτος νόμιμος εκατομμυριούχος της Ρωσίας μετά την λεγόμενη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Κάποια στιγμή είχε πάνω από 2.500 υπαλλήλους. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος για τη ρωσική Προεδρία.

Η υποψηφιότητά του απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση και άρχισε να έχει τεράστια χρέη λόγω του κόστους της πολιτικής εκστρατείας του. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Sterligov πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών του στοιχείων για να καλύψει τα χρέη του και πήγε μαζί με την σύζυγό του και τα πέντε παιδιά τους, να ζήσει σε ένα δάσος, στα όρια της αυτόνομης δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Πούλησε το τετραώροφο αρχοντικό του στην πιο ακριβή γειτονιά της Μόσχας, το ρετιρέ του στη Νέα Υόρκη, τα γραφεία του στην Wall Street και στο κεντρικό Λονδίνο, το καταφύγιό του στη Γενεύη, το κάστρο του στην Βουργουνδία και τα κεντρικά γραφεία του στη Μόσχα.

Σε συνέντευξη στο BBC είπε ότι ήθελε να ξεφύγει από την «ατμόσφαιρα του κέρδους, το φθόνο και τη φασαρία» της Μόσχας. Το εξοχικό σπίτι δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και ήταν προσβάσιμο μόνο με άλογα.

Μετά την εγκατάστασή του εκεί ανακοίνωσε τα σχέδιά του για μια γεωργική επιχείρηση. Η έκκληση του Sterligov για διεθνή αναγνώριση του μη αναγνωρισμένου κράτους προκάλεσε την οργή του Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα η Εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν να στραφεί εναντίον του για δηλώσεις κατά του κράτους του Αζερμπαϊτζάν και για παράνομη διέλευση των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν. Τον Αύγουστο του 2015, η οικογένεια του Στερλίγκοφ επέστρεψε στη Ρωσία.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / από εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ

 

ΠΗΓΗ