“Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πάμε σήμερα. Δεν είναι φυσιολογικό οκτώ άτομα να κατέχουν τον πλούτο της Γης” έλεγε ο γνωστός συγγραφέας Ζιλμπέρ Σινουέ χθες το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός, λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του “Ο Προφήτης του Θεού. Η ζωή του Μωάμεθ” που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Public cafe, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.

Δηλώνοντας ότι παραμένει πάντα “πολύ ανήσυχος αισιόδοξος”, επισήμανε ότι “η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη”, ιδιαιτέρως δε για τους νέους. “Τους έχουν στερήσει το όνειρο” είπε χαρακτηριστικά, “Δεν βρίσκουν πλέον νόημα στη ζωή, βρίσκονται χωρίς δουλειά, με τη διαπλοκή γύρω τους. Υπάρχει μεγάλη απελπισία ανάμεσά τους” τόνισε, παραπέμποντας μάλιστα στην αυτοκτονία δυο φίλων του γιου του, πριν από μερικούς μήνες, παιδιά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα προέβαιναν σε κάτι τέτοιο. Σ’ αυτή τη συνθήκη άλλωστε ο ίδιος αποδίδει την αναβίωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού. “Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η αίσθηση αδικίας” είναι για τον γνωστό συγγραφέα βασικές αιτίες του φαινομένου. “Είναι εύκολο να πλησιάσει κανείς έναν αμόρφωτο και φτωχό νέο και να του δώσει 100 ευρώ για να σκοτώσει κάποιον”. Καταφεύγοντας μάλιστα στη γλώσσα των αριθμών, τόνισε ότι στην Αίγυπτο σήμερα ο αναλφαβητισμός φτάνει το 35%, στο Μαρόκο το 25%, ενώ η Τυνησία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μορφωτικό επίπεδο.

Γεννημένος στην Αίγυπτο, ζει στη Γαλλία, κρατά δεσμούς με τη χώρα μας λόγω της Βολιώτισσας γιαγιάς του, δηλώνει Έλληνας καθολικός και παραμένει, όπως είπε χθες, “πολύ Ευρωπαίος”. “Αναβιώνουμε μια πολύπλοκη στιγμή στην Ιστορία. Καμιά χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της στην Ευρώπη” είπε, προβλέποντας ότι η Λεπέν “δεν θα τα καταφέρει να εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλίας γιατί θα συνασπιστούν Δεξιά και Αριστερά εναντίον της” και ομολογώντας ότι “Δεν θα με πειράξει να βγει η Αγγλία από την Ευρώπη. Εξάλλου δεν υπήρξε ποτέ ευρωπαϊκή. Θα με είχε πειράξει αν έβγαινε η Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αυτό θα ήταν ένα σοκ”.

Συγγραφέας ευπώλητων ιστορικών μυθιστορημάτων, ξεκαθάρισε χθες ότι “Γράφω κυρίως για τον εαυτό μου και να απαντήσω στα δικά μου ερωτήματα” και στην περίπτωση του “Προφήτη του Θεού. Η ζωή του Μωάμεθ” για να “καταλάβω ο ίδιος ποιος ήταν ο προφήτης”. Επιπλέον σ’ αυτό το βιβλίο βασίστηκε στην πιο πρόσφατη από τις δύο βιογραφίες του Μωάμεθ, ενώ το καινοτόμο στη δική του βιογραφία είναι η μυθοπλασία που προσέθεσε με τα σημεία διαλόγου ανάμεσα σε έναν νεαρό που δεν γνώρισε τον Μωάμεθ και έναν μεγάλο άντρα που τον γνώρισε. “Μπορεί οι ερωτήσεις του νέου να σοκάρουν τους μουσουλμάνους γι’ αυτό δεν έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο σε αραβικές χώρες” σχολίασε.

Π.Κρ.

 

Πηγή: http://www.avgi.gr