Την έλευση ενός δυστοπικού κόσμου, όπου η ανθρώπινη αντίληψη δεν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα με την, ελεγχόμενη από Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), προπαγάνδα, προβλέπει ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange (Τζούλιαν Ασάντζ) – κρίνοντας ότι οι δημιουργοί της ΑΙ δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που μπορεί να έχει, ενώ οραματίζονται ένα ουτοπικό μέλλον- «νιρβάνα».
Όπως αναφέρει το RT, ο Ασάντζ μίλησε για την απειλή των ελεγχόμενων από Τεχνητές Νοημοσύνες social media μέσω video link στο πλαίσιο του Meltdown Festival στο Southbank Centre του Λονδίνου, που διοργανώθηκε από την ράπερ και ακτιβίστρια Μ.Ι.Α.
Μιλώντας για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Ασάντζ δήλωσε, συμμετέχοντας σε ένα πάνελ όπου βρισκόταν και ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ, ότι κάποια στιγμή η ΑΙ θα είναι σε θέση να διαμορφώνει την αντίληψη. «Φανταστείτε μια Daily Mail που θα ελέγχεται στην ουσία από Τεχνητή Νοημοσύνη, πώς θα είναι τα πράγματα όταν υπάρχει μόνο η Daily Mail σε όλο τον κόσμο; Σε αυτό θα μετατραπούν το Facebook και το Twitter» είπε σχετικά.
Ο Ασάντζ επίσης έκανε λόγο για άσκηση μεγάλης πίεσης στο Facebook και το Google για να διασφαλιστεί πως ο Εμανουέλ Μακρόν και όχι η Μαρίν Λεπέν θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
https://www.youtube.com/watch?v=HVkMX4p1kpI
Ερωτηθείς εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη και η τεχνολογία Εικονικής Πραγματικότητας (VR) θα κάνουν την κοινωνία πιο ευάλωτη στην απολιτικοποίηση, ο Ασάντζ απάντησε πως «ναι, φυσικά και μπορούμε να επηρεαστούμε, αλλά δεν το βλέπω αυτό ως το κύριο πρόβλημα. Τα ανθρώπινα όντα πάντα επηρεάζονταν από πολύπλοκα συστήματα παραγωγής, πληροφόρησης και εμπειριών, όπως το BBC για παράδειγμα».
Οι τεχνολογίες «απλά αυξάνουν τη δύναμη της δυνατότητας προβολής στον νου» πρόσθεσε- τονίζοντας πως ο βασικός λόγος προβληματισμού είναι το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προπαγάνδας. «Η πιο σημαντική εξέλιξη όσον αφορά στη μοίρα των ανθρώπινων όντων είναι ότι φαινόμαστε να πλησιάζουμε ένα όριο όπου η παραδοσιακή προπαγάνδα που γίνεται από το BBC, τη Daily Mail και κουλτούρες, μπορεί να εγκλωβιστεί από διαδικασίες Τεχνητής Νοημοσύνης…όταν έχεις προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης να εξετάζουν όλες τις αναζητήσεις και τα βίντεο που ανεβάζει κάποιος στο YouTube, αρχίζεις να διαμορφώνεις εκστρατείες επηρεασμού της αντίληψης, 20 με 30 κινήσεις μπροστά».
Αν και παραδέχεται πως οι δυστοπικές του προβλέψεις ίσως να είναι λανθασμένες, ωστόσο είπε πως «ξέρω από τις πηγές μας βαθιά σε θεσμούς της Σίλικον Βάλεϊ πως πραγματικά πιστεύουν ότι πρόκειται να φτιάξουν τεχνητές νοημοσύνες τόσο ισχυρές, σχετικά σύντομα, που οι άνθρωποι θα ψηφιοποιούν τους εγκεφάλους τους, θα τους ανεβάζουν σε αυτές τις Τεχνητές Νοημοσύνες και θα ζουν για πάντα σε μια εξομοίωση- οπότε θα έχουν αιώνια ζωή».
«Είναι σαν μια θρησκεία για άθεους» πρόσθεσε. «Και, δεδομένου του ότι θα είσαι σε εξομοίωση, γιατί να μην την προγραμματίσεις να έχεις ατελείωτα όργια με σεξ και ναρκωτικά γύρω σου».
Οι δυστοπικές συνέπειες αυτού του οράματος είναι ότι «όλο αυτό το γελοίο οιονεί θρησκευτικό μοντέλο θα οδηγήσει σε μια νιρβάνα», κατέληξε.
Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ.
Στην κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας “2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος” (1968) κεντρικό ρόλο στην πλοκή παίζει ένας νοήμων ηλεκτρονικός υπολογιστής. Στην εικόνα φαίνεται δεξιά με το κόκκινο φως το τεχνητό «μάτι» (μία βιντεοκάμερα) με το οποίο ο υπολογιστής κατασκοπεύει το ανθρώπινο πλήρωμα του διαστημοπλοίου όπου είναι εγκατεστημένος. Κάτι αντίστοιχο δείχνει η ταινία κινουμένων σχεδίων “WALL-E” (2008) – φώτο αριστερά, όπου ένα ανάλογο “μάτι” έχει σφετεριστεί τον ρόλο του κυβερνήτη.