Δεν ξανάγινε! Το Εθνικό Εκτελεστικό Συμβούλιο των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε χθες το βράδυ, να αποσύρει την υποστήριξη της από την κυβέρνηση του Κόμματος και κάλεσε τους κομματικούς υπουργούς να παραιτηθούν αλλιώς θα διαγραφούν.
Η απόφαση του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα να ρίξει τον πρωθυπουργό Σορίν Γκριντεάνου μετά από μήνες διαφωνιών δείχνει ότι το Κόμμα της πλειοψηφίας της Ρουμανίας βιώνει μια οξύτατη εσωκομματική κρίση που επιδεινώνεται.
Η κυβερνητική κρίση ακολουθεί μια πάλη για την εξουσία στο εσωτερικό του PSD, που κράτησε εβδομάδες κατά την οποία ο Ντραγκνέα και οι πιστοί του κατηγορούσαν τον Γκριντεάνου για μη συμμόρφωση με το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος.
Η κορυφή του Παγόβουνου ήταν η απόφαση της υπουργού Εργασίας Ολγκούτα Βασιλέσκου να αναβάλει τις αυξήσεις των μισθών του δημόσιου τομέα που το PSD είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα αυξηθούν από την 1η Ιουλίου, το 2017. Η κ. Βασιλέσκου αποφάσισε, (μόνη της;), τον ετεροχρονισμό των αυξήσεων και για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων οι αυξήσεις θα δοθούν την 1η Ιανουαρίου 2018 και σε άλλους, την 1η Μαρτίου 2018. Και οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες από ό, τι υποσχέθηκε το Κόμμα.
Ο Γκριντεάνου αρνήθηκε τέσσερις φορές μέσα σε πέντε ημέρες να παραιτηθεί, παρά τις πιέσεις από το PSD και τον Ντραγκνέα. Έτσι μετά από πεντάωρη συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης, η Εκτελεστική Επιτροπή του PSD αποφάσισε να αποσύρει την υποστήριξή του κόμματος από την κυβέρνηση και οι Υπουργοί κλήθηκαν να παραιτηθεί, ή να αντιμετωπίσουν την διαγραφή αποκλεισμό από το κόμμα.
Ο κυβερνητικός εταίρος, η «Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών» του κ. Τσατριτσεάνου, αποφάσισε επίσης να άρει την υποστήριξη της στην κυβέρνηση Γκριντεάνου.
Οι «πολιτικοί παρατηρητές» εκτιμούν ότι η κρίση είχε να κάνει λιγότερο με την απόδοση των υπουργών που ήθελε να αλλάξει ο κ. Ντραγκνέα πράγμα που αρνιόταν ο «αντ΄ αυτού» πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «δεν αλλάζεις παίκτες όταν η ομάδα κερδίζει 3-0 από το 15’», και συνδέεται με την προσπάθεια του κ. Ντραγκνέα να ανακτήσει τον έλεγχο στις εξελίξεις από το παρασκήνιο.

Η αντιπολίτευση συνδέει την κρίση με το με το «διάταγμα 13» για τη διαγραφή ποινών και τη Χάρη.

Ο Ντραγκνέα από την περασμένη Παρασκευή, είχε ανακοινώσει ότι όλοι οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, θα αξιολογούνταν χθες από το Εθνικό Εκτελεστικό Συμβούλιο του κόμματος και με βάση την αξιολόγηση αυτή, θα αποφασιζόταν ποιος θα φύγει ή θα μείνει στο υπουργικό συμβούλιο. Σημείωσε, επίσης, ότι όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Γκριντεάνου του είχαν υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, την ίδια ημέρα που διορίστηκαν τον Ιανουάριο.
Ο Γκριντεάνου απάντησε ότι η παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου θα δημιουργήσει πολιτική αστάθεια .Την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της; ηγεσίας του PSD ο Γκριντεάνου είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε καμία πρόθεση να υποβάλει την παραίτησή του.
Ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα εμφανίστηκε δηλώνοντας ότι «Δεν μπορεί να ζητήσετε την παραίτησή του πρωθυπουργού μόνο και μόνο επειδή δεν είναι υπάκουος».

 

ΠΗΓΗ