Την τροπολογία για την κατάργηση του άρθρου 2Α του λεγόμενου νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες κατέθεσε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας με την κυβέρνηση να καλεί πλέον το ΕΣΡ να δώσει ακριβή αριθμό αδειών.
Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η τροπολογία που κατατέθηκε καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω άρθρο είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και όχι ολόκληρος ο νόμος “Παππά”. Το άρθρο ουσιαστικά μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών από το ΕΣΡ στον εκάστοτε υπουργό Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον Υπουργό στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Ειδικότερα, το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών έλεγε το εξής:
«Η διενέργεια και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης του παρόντος νόμου γίνεται σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Οι Χάρτες Συχνοτήτων δύνανται να τροποποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ..».
Επισημαίνεται ότι με προηγούμενη τροπολογία, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2016, η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου είχε ανασταλεί μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που έγινε τον Ιανουάριο του 2017, και ενόψει των προσπαθειών συγκρότησης νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Βουλής.
Περαιτέρω, με την κατατεθείσα τροπολογία ορίζεται ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές. Ανοίγει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας.
Ένα… αναποφάσιστο ΕΣΡ
Με την παραπάνω ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης, η “πίεση” μετατίθεται για ακόμη μια φορά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμα σε μια κοινή γραμμή για τον αριθμό των αδειών των καναλιών που μπορεί να «αντέξει» το ελληνικό τεχνολογικό φάσμα.
Υπενθυμίζεται πως λίγο καιρό πριν, ο Νίκος Παππάς με δηλώσεις του, κάλεσε το ΕΣΡ να “τρέξει” άμεσα τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των καναλιών το ΕΣΡ, ασκώντας ως ένα βαθμό δημόσια “πίεση”. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είχε κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ΕΣΡ, στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Από πλευράς ΕΣΡ δεν είχε υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση στις δηλώσεις του υπουργού.
Εντός τώρα του ΕΣΡ επικρατεί “πολυφωνία” ως προς τον ακριβή αριθμό των πανελλαδικής εμβέλειας αδειών που μπορεί να δοθούν. Όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής ΜΜΕ και μέλος του ΕΣΡ, Γιώργος Πλειός σε αποκλειστική του συνέντευξη στο koutipandoras.gr, πρέπει δοθούν 6 άδειες καθώς 7, αριθμός που είναι και ο μέγιστος, «χωρούν» με δυσκολία. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των καναλιών μέσω διαγωνισμού έπρεπε να έχουν τρέξει πιο γρήγορα από το ΕΣΡ.
Από την άλλη μεριά, με δηλώσεις του στη Βουλή και σε δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, κ. Ροδόλφος Μορώνης ξεκαθάριζε πως το φάσμα μπορεί να υποστηρίξει από 9 έως 11 άδειες.
Ο κ. Πλειός εκτίμησε στη συνέντευξή του πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για το πότε θα διεξαχθεί ο διαγωνσιμός αλλά και για το πότε θα υπάρξει απόφαση για τον αριθμό των αδειών. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μορώνης δήλωνε σε δημοσιογράφους πως το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις άδειες.
Τέλος, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Πλειός επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ο Ν. 4339/2015 καθώς πέρα από απαίτηση της Δικαιοσύνης, αποτελεί και απαίτηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Ας μην ξεχνάμε πως εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, από την ίδρυση δηλαδή του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Τοπίου, αν και η πρώτη αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Αρχής ήταν να βάλει σε τάξη το αχανές τηλεοπτικό τοπίο και να δώσει άδειες, δεν έχει υπάρξει αδειοδότηση. Μάλιστα, το ίδιο το ΣτΕ, με αποφάσεις του έχει κρίνει πως τα κανάλια λειτουργούν παρανόμως. Οψόμεθα επομένως.
Πηγή: http://www.koutipandoras.gr