Του Άρη Δημόπουλου

Η Τουρκία ξέρει πως αυτά κάλλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της.

Στην κυριολεξία τρέμουν στην Άγκυρα την οριστική κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους σε βόρεια Συρία και Ιράκ, καθώς γνωρίζουν πως μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει και την σύσταση ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους. Πέρα από τα αιτήματα ολόκληρων χρόνων, τώρα οι Κούρδοι έχουν και τα…μέσα.

Και αυτά έχουν αμερικανική και ρωσική υπογραφή.

Μέσα στην Παρασκευή δεκάδες νέα φορτηγά έφθασαν στην πόλη του al-Hasakah στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες, οι αποστολές των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούνταν από 130 φορτηγά και 60 αυτοκίνητα σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πλήρης κατάλογος των όπλων του Πενταγώνου που θα παραδοθούν στους Κούρδους περιλαμβάνει 12.000 Καλάσνικοφ όπλα, 6.000 πολυβόλα, 3.000 εκτοξευτήρες χειροβομβίδων και περίπου άλλα 1.000 οπλικά συστήματα ρωσικής ή αμερικανικής καταγωγής.

Αυτοί είναι τουλάχιστον οι αριθμοί όσων έχουν μεταφερθεί έως τώρα στους αντάρτες των Κούρδων. Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Μόσχα δεν έχουν κανέναν λόγο να σταματήσουν την παροχή εξοπλισμού στους Κούρδους.

Η Άγκυρα ωστόσο ανησυχεί. Και με το δίκιο της: