Της Δήμητρας Καδδά
Τα λεφτά της δόσης δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί. Τουναντίον τώρα ξεκινά η διαδικασία έγκρισής τους από κοινοβούλια κρατών μελών και από τον ESM, αφού διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που σχετίζονται με το ζήτημα των διώξεων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, με την αποζημίωση στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ και με άλλα πεδία.
Ο λόγος για το πρώτο πακέτο υποδόσεων των 7,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν στην αγορά και στην πληρωμή των οφειλών του κράτος προς ιδιώτες (σ.σ. ακόμη 800 εκατ. ευρώ θα έρθουν από τον Σεπτέμβριο αν γίνουν μία σειρά από δράσεις).
Ωστόσο, ενώ το “μελάνι” της 2ης αξιολόγησης που έφερε την ψήφιση μέτρων 6,5 δισ. ευρώ δεν έχει ακόμη στεγνώσει και τα “ψιλά γράμματα” της συμφωνίας που καταγράφονται στα επικαιροποιημένα αναλυτικά κείμενα των μνημονίων δεν έχουν αποκαλυφθεί, ένας νέος Γολγοθάς ξεκινά.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει 5 αξιολογήσει σε 14 μήνες για να οδηγηθεί χωρίς νέες “παρεκκλίσεις” στους μεγάλους στόχους των 2 νέων αποφάσεων για το χρέος, στην ένταξη στο QE και στην οριστική έξοδο στις αγορές. Και βέβαια, στο οριστικό τέλος των Μνημονίων.
Για να λήξει το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση καλείται να μείνει σε τροχιά εφαρμογής” και να ολοκληρώσει ανά τρίμηνο και μία αξιολόγηση. Θεωρητικά είναι 4 (Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος, Μάρτιος, Ιούνιος) αν και λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση και των γερμανικών εκλογών εκφράζονται ήδη εκτιμήσεις ότι οι επόμενες 2 μπορεί να “συγχωνευθούν”. Άλλωστε, εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτός είναι ίσως και ο λόγος που τελικά η Αθήνα πήρε μεγαλύτερη κατά 1,1 δισ. ευρώ δόση από αυτή που αρχικά είχε προταθεί: η ανάγκη να καλυφθούν και οι λήξεις έως το τέλος του έτους.
Η Πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση, είναι η υπεραξιολόγηση που θα κρίνει το τέλος (ή όχι) του Μνημονίου. Θα κρίνει αν έχουν γίνει επαρκώς οι παρεμβάσεις για να ενεργοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος αλλά και αν η Ελλάδα επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα και για να μην έρθουν πιο νωρίς τα μέτρα του 2020 (μείωση αφορολόγητου).
Συνολικά, το ποσό που σχεδιάζεται να διατεθεί από τον ESM είναι περίπου 30 δισ. ευρώ μαζί με το πακέτο του Ιουνίου και θα έχει πέρα από τις δόσεις και άλλα δύο σκέλη: τις αποπληρωμές δόσεων δανείων έως ότου φτάσει στα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, και την δημιουργία ενός αποθέματος διαθεσίμων.
Αυτό το μαξιλάρι είναι και ο μοχλός πίεσης των δανειστών. Δηλαδή οι δόσεις των επόμενων αξιολογήσεων θα διατεθούν για οφειλές προς ιδιώτες αλλά και για να δημιουργηθεί ένα “κομπόδεμα” χρημάτων στα κρατικά ταμεία που θα μπορέσουν να δώσουν το “σήμα” στις αγορές για να ανοίξει ο δρόμος έκδοσης κρατικών ομολόγων. Όπως εξηγούν λοιπόν διπλωματικές πηγές αν η αξιολόγηση ξεκινήσει τον Οκτώβριο και ολοκληρωθεί και πάλι την Άνοιξη ή το… καλοκαίρι, τότε το κομπόδεμα δεν θα υπάρξει ούτε το σήμα θα δοθεί”.
Όσο για την επόμενη αξιολόγηση, αυτή του φθινοπώρου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Και τούτο διότι ο συμβιβασμός του Λουξεμβούργου διαμορφώνει μεν έναν χάρτη πορείας για το χρέος αλλά έχει ακόμα δύο τουλάχιστον μεγάλους σταθμούς διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων, εκ των οποίων ο ένας επιχειρείται να “κουμπώσει” με τις διαπραγματεύσεις του Φθινοπώρου, τουλάχιστο από πλευράς κυβέρνησης- Επιτροπής – ΔΝΤ. Γιατί μόνο τότε η σύμβαση με το ΔΝΤ (ποσό έως 2 δισ. δολάρια) θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί ταμειακά.
Το αίτημα προς την διεύθυνση του ΔΝΤ για νέο δάνειο/μνημόνιο πάντως έχει ήδη γίνει από την κα Λαγκάρντ με στόχο συμφωνία έως τις 27 Ιουλίου.
Πηγή: http://www.capital.gr