Το νέο όραμα της Ε.Ε., που δεν κατάφερε να δώσει η πανηγυρική Σύνοδος της Ρώμης στις 25 Μαρτίου με τη συμπλήρωση των 60 ετών από την ιδρυτική διακήρυξη, φιλοδοξούν να δώσουν στην προσεχή σύνοδο, στις 22-23 Ιουνίου, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να βγει πανίσχυρος από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας, τρεις μήνες πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, προβάλλει αδιαμφισβήτητη στο εσωτερικό και έχει αποφασίσει να ξεδιπλώσει τη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα της.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, με βασικό θέμα την ενίσχυση της Ε.Ε., μέσω της αναθέρμανσης της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και άμυνας, με σχέδια ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, των οποίων η επεξεργασία είχε αρχίσει από την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ.

Το ρήγμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντ. Τραμπ οδηγεί το Βερολίνο σε επαναπροσέγγιση με το Παρίσι και κοινά ανοίγματα του γαλλο-γερμανικού άξονα προς τις άλλες περιφερειακές δυνάμεις.

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ έχει για πρώτη φορά ευνοϊκές συνθήκες για την ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, δίχως τον κίνδυνο ισχυρών πολιτικών αντιδράσεων.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών, αποτυπώνεται φιλοευρωπαϊκή στροφή της κοινής γνώμης, παρά το γεγονός ότι από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η Ε.Ε. έχει σοβαρό πρόβλημα έχει υπερδιπλασιαστεί (από 20% το 2009 σε 45% το 2016, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ομοσπονδίας Τραπεζών).

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η Ε.Ε. είναι ο καλύτερος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων έχει επίσης διπλασιαστεί (σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο) και το 75% τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας ενώ μόνον το 10% βλέπει ακόμη ως εναλλακτική λύση την έξοδο από την Ε.Ε.

Το δίλημμα της Α. Μέρκελ είναι με τι βήματα θα προχωρήσει προς την ενίσχυση της Ε.Ε., αν θα ακολουθήσει την ορμή του Εμ. Μακρόν και θα συμφωνήσει από τώρα σε δομικές αλλαγές ή θα περιμένει το αποτέλεσμα των δικών της εκλογών.

Οι 15 μονάδες διαφορά που φαίνεται πως έχει η Χριστιανική Ενωση από τους Σοσιαλδημοκράτες δίνουν μεν στην καγκελάριο το περιθώριο να παίξει προεκλογικά με το ενδεχόμενο να πάει μετά τις εκλογές σε άλλες κυβερνητικές συνεργασίες, με τους

Φιλελεύθερους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα ξαναγυρίσουν στην Ομοσπονδιακή Βουλή ή και με τους Πράσινους, που αφήνουν ανοιχτά όλα τα σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών, ωστόσο, θερμότεροι υποστηρικτές ενός σχεδίου αναμόρφωσης της Ε.Ε. παραμένουν οι σημερινοί κυβερνητικοί της εταίροι, ο Σοσιαλδημοκράτες.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της εικόνα στην Ε.Ε., στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Γαλλία το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν την καγκελάριο ότι συμβάλλει θετικά στο μέλλον της Ευρώπης είναι στο 80%, όπως και στη Γερμανία (σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pew για «Die Welt»), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εκτίμησης καταγράφονται στην Ελλάδα 15%, την Ουγγαρία 37% και την Ιταλία 38%.

Η νέα θεώρηση

Και τα δύο κόμματα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού συγκλίνουν στη νέα γενική θεώρηση, ότι η Γερμανία θα πρέπει να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. και μέσω της Ευρώπης να παίξει σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Δείγμα του ρόλου αυτού που φιλοδοξεί να διαδραματίσει το επόμενο διάστημα το Βερολίνο θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής G20, στις 6-7 Ιουλίου.

Στην κορυφή της ατζέντας ήταν οι σχέσεις με την Αφρική, πλην όμως σε κυρίαρχο θέμα έχουν αναδειχθεί οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και ο επανακαθορισμός των σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το «Spiegel», υπάρχουν εισηγήσεις προς την καγκελάριο για πιο επιθετικές πρωτοβουλίες στην επικείμενη σύνοδο ώστε να πιεστούν περαιτέρω οι ΗΠΑ σε μερική αναδίπλωση από την καταγγελία των εμπορικών συμφωνιών και της διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή ή να καταγραφεί σχηματικά η μοναξιά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ως προς τις σχέσεις με την Αφρική, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας και παράλληλα νέες συμφωνίες για την ασφάλεια και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, κλείνοντας έτσι και το μέτωπο αμφισβήτησης που έχει το Βερολίνο στο εσωτερικό της Ε.Ε. για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική που είχε ακολουθήσει τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Στο πεδίο της ευρωζώνης, ο Β. Σόιμπλε και ο Εμ. Μακρόν επεξεργάζονται το νέο σχέδιο που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θεωρείται όμως ότι κινείται μακράν των υποσχέσεων που είχαν δώσει στη Ρώμη οι ηγέτες της Ε.Ε. για τη «δυναμική επανεκκίνηση της Ευρώπης».

Ο Γερμανός υπουργός επιμένει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μια νέα Συνθήκη, όπως δείχνει να επιδιώκει ο Γάλλος ομόλογός του σε βάθος χρόνου και με την προϋπόθεση ότι οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και της ευρωζώνης, ιδιαίτερα, θα μπουν σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Πηγή: https://www.efsyn.gr