Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Nέο τρόπο για να πάρει τα λεφτά των φορολογουμένων βρήκε η κυβέρνηση και μάλιστα ασχέτως αν χρωστάνε η όχι καθώς 1.150.000 σημειώματα εστάλησαν στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με περισσότερους απο 300.000 να τα λαμβάνουν για αυτοκίνητο που δεν έχουν, για αυτοκίνητο ή μηχανή που έχουν καταθέσει πινακίδες ή που έχουν αποσύρει κλπ.
Το πρόστιμο των 250 ευρώ θα πρέπει να πληρωθεί σε δυο μήνες, σε διαφορετική περίπτωση έρχονται βαρύτερα πρόστιμα. Ωστόσο χιλιάδες ανθρώπων είδαν να τιμωρούνται για οχήματα που δεν έχουν ή δεν έχουν πια!
Στο υπουργείο για να διορθώσουν την κατάσταση προσανατολίζονται σε «πάγωμα» της διαδικασίας. Δεν μιλάμε για απαλλαγή από το πρόστιμο, απλά για πάγωμα της διαδικασίας προς έλεγχο και εξαίρεση. Το πάγωμα αυτό θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες για έξι μήνες, ως τα τέλη του 2017 δηλαδή.
Στη λύση αυτή φαίνεται ότι καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι κατά την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων τα λάθη ήταν πολύ περισσότερα από όσα εκτιμούσαν.
Η νομοθετική ρύθμιση θα έδινε την ευκαιρία σε όσους εντοπίστηκαν να ασφαλίσουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τα οχήματά τους, χωρίς να καταβάλουν το παράβολο (πρόστιμο επί της ουσίας) των 250 ευρώ.
Είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν οχήματα χωρίς ασφάλιση αλλά υπάρχουν πολλές περπτώσεις όπου υπάρχει λάθος στην καταγραφή των στοιχείων, καθώς η κατάθεση πινακίδων μπορεί να μην εμφανίζεται στην φορολογική δήλωση, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας ακόμη κι αν δεν πληρώνονται, εκδίδονται αφού τα αυτοκίνητα αποτελούν τεκμήριο.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αν το όχημά σας είναι ασφαλισμένο ή εάν είστε ο «τυχερός» που πληρώνει πρόστιμο
Τα προβλήματα που αναφέρονται και τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης του οχήματος:
-Το όχημα ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης των στοιχείων, αλλά δεν φαίνεται στο σύστημα. Ο κάτοχος πρέπει να απευθυνθεί στην Ασφαλιστική του Εταιρεία
-Έχει αλλάξει αριθμός κυκλοφορίας, ή ήταν σε ακινησία την ημερομηνία διασταύρωσης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά
-Το αυτοκίνητο ή η μηχανή έχει κλαπεί. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να απευθυνθεί στην ΕΛ.ΑΣ. για να πάρει τη σχετική βεβαίωση για το συμβάν.
-Έχει αλλάξει ιδιοκτήτης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση από την Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών
-Εάν η μεταβίβαση έγινε σε Κ.Ε.Π και δεν έχει εκδοθεί νέα άδειας κυκλοφορίας, ο παραλήπτης του προστίμου απευθύνεται στην Εφορία, προσκομίζοντας την απαραίτητη βεβαίωση