Μια σειρά μελετών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απέδειξε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούν κατά κύριο λόγο την προπαγάνδα και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης

Το γεγονός πως τα social media αποτελούν πεδίο πολιτικών μαχών και προώθησης ψευδών ειδήσεων υποστηρίχτηκε από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.

Στην πιο απλή μορφή της προπαγάνδας, δημιουργούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψεύτικοι λογαριασμοί για να προωθούν και να αναπαράγουν δημοσιεύσεις ή για να αυξάνουν την διαδικτυακή δημοτικότητα κάποιου πολιτικού.

Η έρευνα ακόμα υποστηρίζει πως παρατηρείται μια αδιαφορία από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται από το κοινό.

Ωστόσο, μια χώρα φαίνεται πως διαφέρει σημαντικά σε αυτόν τον τομέα, καθώς οι Γερμανοί έχουν ψηφίσει νόμους, που απαιτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναλαμβάνουν την ευθύνη για οτιδήποτε δημοσιεύεται σε αυτά.

ΠΗΓΗ