Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Έρχεται η απόλυτη παρακολούθηση ακόμα και μέσα στα σπίτια των Ελλήνω και το ακόμα καλύτερο είναι ότι θα την χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι οι πολίτες αφού τουλάχιστον 500 ευρώ θα στοιχίζει η περιβόητη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Μηχανισμοί και μέσα ελέγχου της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος».
Αυτό αναμένεται ότι θα είναι το ελάχιστο κόστος για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου στην Ελλάδα, εφόσον ασφαλώς το εν λόγω ακίνητο είναι καθόλα νόμιμο και δεν φέρει καμία πολεοδομική παράβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος αναμένεται να είναι αισθητά μεγαλύτερο!
Το πρόβλημα με το νέο νομοσχέδιο είναι ότι θα εμποδίζει και την ενοικίαση του ακινήτου άμα δεν έχει βεβαίωσης περί μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων.
Εννοείται πως όποιος διαθέτει περισσότερα από ένα ακίνητα θα πληρώνει επιπλέον «μπουγιουρντί». Στο μεταξύ όμως εκατομμύρια ακινήτων έχουν ήδη κάποιες πολεοδομικές παραβάσεις λόγω του «είθισται» των παλαιότερων εποχών χωρίς να φταίει πραγματικά ο ιδιοκτήτης ή ο κληρονόμος του ακινήτου.
Είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει και υποχρεωτικά εντός των προσεχών πέντε ετών, όλα τα κτίρια της χώρας θα πρέπει να εγγραφούν σε αυτήν την ηλεκτρονική πλατφόρμα με τον επανέλεγχο να γίνεται κάθε πενταετία που σημαίνει μόνιμη «αιμοραγία» για τον ιδιοκτήτη.
Οι πολεοδομικές παραβάσεις θα σημαίνουν πρόστιμα και επιπλέον χρήματα που θα χάνει ο ιδιοκτήτης. Χρήματα που πιθανώς δεν θα έχει και στο τέλος θα χάνει το ίδιο του το σπίτι. Σημειώνεται ότι όταν δεν αποκαθίστανται οι «πολεοδομικές παραβάσεις» το σπίτι θεωρείται ως αυθαίρετο.
Η ταυτότητα κτιρίου θα είναι ένας «φάκελος» με έγγραφα και στοιχεία για κάθε κτίριο της χώρας.
Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η «Καθημερινή» οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν την οικοδομική άδεια του κτιρίου και τα σχέδια αυτής, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον υπάρχει, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων, τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική κατάσταση, το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται (π.χ. σε περιπτώσεις αυθαιρέτων), τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν, και τέλος το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας κτιρίου, το οποίο εκδίδεται από τον ελέγχοντα μηχανικό.
Ζητείται δηλαδή από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να συγκεντρώσουν και να εκδώσουν μεγάλο μέρος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, που μέχρι σήμερα χρειάζονταν μόνον όσοι προχωρούσαν σε πωλήσεις ακινήτων.
Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγεται η υποχρέωση έκδοσης βεβαίωσης περί μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων και για κάθε ακίνητο που μισθώνεται στην επικράτεια οπότε θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και στις ενοικιάσεις
Η ΠΟΜΙΔΑ έσπευσε με ανακοίνωσή της να τονίσει ότι η ταυτότητα κτιρίου βρίσκεται σε αντίθεση με την κυβερνητική βούληση για ανάκαμψη της οικονομίας, μείωση της γραφειοκρατίας και ενθάρρυνση των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.
«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ήδη υποβάλλονται σε πληθώρα διαδικασιών καταχώρισης των ακινήτων τους, με πληρωμή των αντίστοιχων τελών ή αμοιβών.»